Składniki:
- 500g maki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 1/4 oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki cukru (kryształ)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 300g jagód leśnych lub borówki amerykańskiej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jagody wymieszać wraz z 3 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną - odstawić. Zrobić zaczyn z drożdży: Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać 2 łyżki cukru i rozdrobnić w 50 ml ciepłego mleka. Całość odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodać do niego pozostałe składniki: mąkę, sól, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. (Ciasto ma podwoić swoją objętość). Wyrośnięte cisto wyrobić rękoma i podzielić na 15-25 części w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć jagodzianki. Uformować bułeczki, rozwałkować a na środek każdej ułożyć jagodowe nadzienie. Boki zlepić jak pierogi dobrze dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie lub w rękach i zrolować nadając im jednolity kształt owalnych bułeczek. Rogaliki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i natrzeć roztrzepanym jajkiem. Piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego - Marzena

