Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

JAGODZIANKI

Składniki:
  • 500g maki pszennej 
  • 20g świeżych drożdży 
  • 300 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 1/4 oleju słonecznikowego 
  • 3/4 szklanki cukru (kryształ) 
  • cukier waniliowy 
  • szczypta soli  
  • 300g jagód leśnych lub borówki amerykańskiej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej




Wykonanie:
Jagody wymieszać wraz z 3 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną - odstawić. Zrobić zaczyn z drożdży: Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać 2 łyżki cukru i rozdrobnić w 50 ml ciepłego mleka. Całość odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodać do niego pozostałe składniki: mąkę, sól, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. (Ciasto ma podwoić swoją objętość). Wyrośnięte cisto wyrobić rękoma i podzielić na 15-25 części w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć jagodzianki. Uformować bułeczki, rozwałkować a na środek każdej ułożyć jagodowe nadzienie. Boki zlepić jak pierogi dobrze dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie lub w rękach i zrolować nadając im jednolity kształt owalnych bułeczek. Rogaliki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i natrzeć roztrzepanym jajkiem. Piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz