Składniki:
- 1/2 kg piersi kurczaka,
- 2 papryki czerwona,
- pęczek szczypiorku,
- 1 cebula,
- 1/4 szklanki octu jabłkowego,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 marchewka
- olej, sól, papryka słodka, pieprz chili.
Gulasz najlepiej smakuje z białym ryżem.
- 1/2 kg piersi kurczaka,
- 2 papryki czerwona,
- pęczek szczypiorku,
- 1 cebula,
- 1/4 szklanki octu jabłkowego,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 marchewka
- olej, sól, papryka słodka, pieprz chili.
Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do miseczki i zalewamy octem jabłkowym. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek, cebulę i szklimy, zalewamy 2 łyżkami octu jabłkowego i dusimy przez chwilę. Gdy płyn odparuje, wrzucamy wszystko z patelni do rondla. Na patelni zaś, na odrobinie oleju, smażymy starty na drobnej tarce imbir, dorzucamy mięso, cały czas mieszając, gdy się zarumieni, przekładamy do rondla. Startą na grubej tarce marchewkę smażymy przez minutę na odrobinie oleju a następnie, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Po lekkim podsmażeniu przerzucamy wszystko do rondla. Do rondla wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką oraz chili i dusimy przez 50 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek.
Gulasz najlepiej smakuje z białym ryżem.
Smacznego - Ula