Składniki:
- 1 kg fileta z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 6 plasterków gotowanej szynki
- 6 plastrów wędzonego boczku lub boczku rolowanego
- 3 jajka
- suszony tymianek i kolendra
- olej, masło
- sól, biały pieprz
Wykonanie:
Filet z indyka płuczemy, osuszamy i rozcinamy na prostokątny płat. Mocno rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso. Posypujemy mięso solą, pieprzem i tymiankiem.
Brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku na 3 minuty. Odsączamy i zostawiamy do wystudzenia. Z 3 jajek smażymy na patelni tradycyjną jajecznicę dodając do smaku sól i pieprz.
Rozbity filet z indyka przykrywamy plasterkami szynki, na tym równomiernie rozkładamy jajecznicę, posypujemy tymiankiem i kolendrą. Następnie układamy na jajecznicy przygotowane różyczki brokuła. Całość ciasno zwijamy i związujemy nitką, bądź spinamy wykałaczkami (ja spinam).
Powstałą roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego otwartego i z góry obkładamy ją plastrami boczku. Dzięki temu indyk nie wyschnie w piekarniku. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz.
Rolada idealna na niedzielny obiad lub przyjęcie z ciepłym daniem! Wszystkim smakuje! Przy okazji dzieciom można przemycić w potrawie brokuła.