Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Rolada z indyka nadziewana jajecznicą i brokułami

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 6 plasterków gotowanej szynki
  • 6 plastrów wędzonego boczku lub boczku rolowanego
  • 3 jajka
  • suszony tymianek i kolendra
  • olej, masło
  • sól, biały pieprz


Wykonanie:
Filet z indyka płuczemy, osuszamy i rozcinamy na prostokątny płat. Mocno rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso. Posypujemy mięso solą, pieprzem i tymiankiem.

Brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku na 3 minuty. Odsączamy i zostawiamy do wystudzenia. Z 3 jajek smażymy na patelni tradycyjną jajecznicę dodając do smaku sól i pieprz.

Rozbity filet z indyka przykrywamy plasterkami szynki, na tym równomiernie rozkładamy jajecznicę, posypujemy tymiankiem i kolendrą. Następnie układamy na jajecznicy przygotowane różyczki brokuła. Całość ciasno zwijamy i związujemy nitką, bądź spinamy wykałaczkami (ja spinam). 

Powstałą roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego otwartego i z góry obkładamy ją plastrami boczku. Dzięki temu indyk nie wyschnie w piekarniku. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. 

Rolada idealna na niedzielny obiad lub przyjęcie z ciepłym daniem! Wszystkim smakuje! Przy okazji dzieciom można przemycić w potrawie brokuła.


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz