Spaghetti to tradycyjne i łatwe w wykonaniu danie włoskie, które jest jednym z pierwszych, jakie zrobiłam w życiu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- ulubiony makaron spaghetti
- 1 duża marchewka
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 szkl wytrawnego czerwonego wina
- 3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- garść suszonych pomidorów
- pomidory w puszce (krojone)
- 1 i 1/2 szkl bulionu
- ser tarty typu parmezan (ja użyłam Galbani Grangusto Pastissimo Clasicco), ale można użyć dowolny, najlepiej taki, jaki się lubi
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, cząber,tymianek, pietruszka lub szczypiorek do dekoracji
Przygotowujemy sos: cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy aż lekko się zrumienią. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy przez kilka min. na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Wlać wino i dusić aż odparuje. Gdy składniki znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, pomidory suszone i te z puszki, przyprawy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion .(Ja zazwyczaj robię spaghetti, gdy zostaje mi odrobina niedzielnego rosołu, ale ostatecznie, gdy mamy mało czasu możemy użyć gotowego w kostce. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż bulion się zredukuje. W czasie, gdy sos się dusi wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente wg przepisu z opakowania. Rada - pamiętajmy o osoleniu wody dość mocno - nie dodajemy oleju. Odcedzamy.
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na górę wlewamy pożądaną ilość sosu, posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki dla ozdoby.
Gotowe - smacznego!