Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Spaghetti Bolognese

Spaghetti to tradycyjne i łatwe w  wykonaniu danie włoskie, które jest jednym z pierwszych, jakie zrobiłam w życiu.

Składniki:
  • 500 g  mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  • ulubiony makaron spaghetti 
  • 1 duża marchewka 
  • 2-3 łodygi selera naciowego 
  • 3 cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 szkl wytrawnego czerwonego wina 
  • 3 duże łyżki przecieru pomidorowego 
  • garść suszonych pomidorów 
  • pomidory w puszce (krojone) 
  • 1 i 1/2 szkl bulionu 
  • ser tarty typu parmezan (ja użyłam Galbani Grangusto Pastissimo Clasicco), ale można użyć dowolny, najlepiej taki, jaki się lubi
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, cząber,tymianek, pietruszka lub szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:
Przygotowujemy sos:  cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy aż lekko się zrumienią. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy przez kilka min. na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Wlać wino i dusić aż odparuje. Gdy składniki znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, pomidory suszone i te z puszki, przyprawy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion .(Ja zazwyczaj robię spaghetti, gdy zostaje mi odrobina niedzielnego rosołu, ale ostatecznie, gdy mamy mało czasu możemy użyć gotowego w kostce. Dusimy pod przykryciem  tak długo, aż bulion się zredukuje. W czasie, gdy sos się dusi wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente wg przepisu z opakowania. Rada - pamiętajmy o osoleniu wody dość mocno - nie dodajemy oleju. Odcedzamy.
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na górę wlewamy pożądaną ilość sosu, posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki dla ozdoby. 
Gotowe - smacznego!



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz