Dyni wciąż wszędzie pełno, więc polecam zrobić na zimę dżemik. Z samej dyni mnie osobiście nie smakuje, ale z dodatkiem galaretki pomarańczowej jest przepyszny. Idealny do naleśników, do tostów i do ciast.
Składniki:
- 2,5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 40 dag cukru
- torebka konfiturexu, żelfixu 2:1
- pół flakonika olejku pomarańczowego
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem połączonym z żelfixem. Poczekać 2 godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar soku należy odlać. Dynię prażyć na malutkim ogniu ok. 1 godziny. Następnie dynię zmiksować przy pomocy blendera. Dodać 2 łyżeczki kwasku, pół flakonika olejku i 2 galaretki i gotować na malutkim ogniu ok. 1/2 godziny. Jednolitą masę przełożyć do słoiczków. Dżemy pasteryzować ok. 10 minut.
Smacznego - Ula
Składniki:
- 2,5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 40 dag cukru
- torebka konfiturexu, żelfixu 2:1
- pół flakonika olejku pomarańczowego
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem połączonym z żelfixem. Poczekać 2 godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar soku należy odlać. Dynię prażyć na malutkim ogniu ok. 1 godziny. Następnie dynię zmiksować przy pomocy blendera. Dodać 2 łyżeczki kwasku, pół flakonika olejku i 2 galaretki i gotować na malutkim ogniu ok. 1/2 godziny. Jednolitą masę przełożyć do słoiczków. Dżemy pasteryzować ok. 10 minut.
Smacznego - Ula