Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Dyni wciąż wszędzie pełno, więc polecam zrobić na zimę dżemik. Z samej dyni mnie osobiście nie smakuje, ale z dodatkiem galaretki pomarańczowej jest przepyszny. Idealny do naleśników, do tostów i do ciast. 

Składniki: 
- 2,5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 
- 40 dag cukru 
- torebka konfiturexu, żelfixu 2:1 
- pół flakonika olejku pomarańczowego 
- 2 galaretki pomarańczowe 
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 


Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem połączonym z żelfixem. Poczekać 2 godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar soku należy odlać. Dynię prażyć na malutkim ogniu ok. 1 godziny. Następnie dynię zmiksować przy pomocy blendera. Dodać 2 łyżeczki kwasku, pół flakonika olejku i 2 galaretki i gotować na malutkim ogniu ok. 1/2 godziny. Jednolitą masę  przełożyć do słoiczków. Dżemy pasteryzować ok. 10 minut.


Smacznego - Ula

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz