Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Andrut - wafel z masą z mleka w proszku

 Pamiętacie czasy jak mama na niedzielę robiła ANDRUT albo u innych WAFEL a wszystkie dzieciaki z łyżeczkami czekały, żeby popróbować czekoladowej masy....mniammm Myślę, że większość tak robiła. Poniżej przypominam wspaniałe czasy andrutów:)

Składniki:
- 1 opakowanie kwadratowych andrutów (5 wafelków)
- 1,5 kostki masła (300g)
- 5 łyżek kakao
- 1/2 szkl. mleka
- 10 łyżek wody zimnej
- 150g mleka w proszku odtłuszczonego granulowanego


Wykonanie:
Do rondelka wkładamy 1,5 kostki masła, wsypujemy pół szklanki cukru, 5 łyżek kakao i dodajemy 10 łyżek zimnej wody. Całość gotujemy, aż masa stanie się jednolita, czekoladowa. Co jakiś czas mieszamy, żeby masa się nie przypalimy. 



Zdejmujemy z kuchni. Do ciepłej masy wsypujemy ok 150g mleka w proszku i dokładnie mieszamy. Nie przejmujemy się, jeżeli będą widoczne granulki z mleka w masie, po wystygnięciu będzie przepyszna. 



Gorącą masę rozsmarowywać łyżką na waflach, które należy układać jeden na drugim. 

Następnie całość zawinąć w papier śniadaniowy, ja na chwilę wkładam do lodówki. Później nie musimy przechowywać wafla w lodówce tylko kroić i zjadać.


Smacznego - Ula

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz