Składniki ciasto parzone:
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 125g masła
- 1 szkl wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 200g miękkiego masła
- 3/4 szkl cukru
Wykonanie ciasta:
Wodę zagotować z masłem. Odstawić z ognia. Wsypać mąkę, sól i szybkimi - energicznymi ruchami dokładnie wymieszać. (Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka). Ostudzić.
Do zimnego masła wbijać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Masę wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego/szprycy z ozdobną końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyciskać paski o długości około 10 cm i 3 cm szerokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze około 20-30 min. Gotowe wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie części.
Krem budyniowy:
Ugotować budyń wg instrukcji z opakowania. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń i cały czas miksować na niewielkich obrotach do uzyskania puszystego i delikatnego kremu.
Upieczone, przestudzone i przekrojone eklerki napełniać kremem i wstawić do lodówki na min 1, by krem stężał. Eklerki podawać udekorowane cukrem pudrem, w polewie czekoladowej czy z konfiturami.
Domowa polewa czekoladowa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 3 łyzki cukru
- 50g masła
Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku. Dodać kakao, cukier, mleko i gotować do całkowitego połączenia składników Gotowa polewa jest gęsta, płynna i z pięknym połyskiem.