Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Eklerki z kremem budyniowym

Składniki ciasto parzone:
  • 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 
  • 125g masła 
  • 1 szkl wody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 4 jajka



Krem budyniowy:
  • 750 ml mleka 
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 
  • 200g miękkiego masła 
  • 3/4 szkl cukru


Wykonanie ciasta:
Wodę zagotować z masłem. Odstawić z ognia. Wsypać mąkę, sól i szybkimi - energicznymi ruchami dokładnie wymieszać. (Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka). Ostudzić. 




Do zimnego masła wbijać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Masę wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego/szprycy z ozdobną końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.




Wyciskać paski o długości około 10 cm i 3 cm szerokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze około 20-30 min. Gotowe wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie części.




Krem budyniowy:

Ugotować budyń wg instrukcji z opakowania. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń i cały czas miksować na niewielkich obrotach do uzyskania puszystego i delikatnego kremu.




Upieczone, przestudzone i przekrojone eklerki napełniać kremem i wstawić do lodówki na min 1, by krem stężał. Eklerki podawać udekorowane cukrem pudrem, w polewie czekoladowej czy z konfiturami. 

Domowa polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki mleka 
  • 3 łyzki cukru 
  • 50g masła

Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku. Dodać kakao, cukier, mleko i gotować do całkowitego połączenia składników Gotowa polewa jest gęsta, płynna i z pięknym połyskiem.




Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz