Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, serem mozzarella i pomidorami

Składniki:
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku (500g) 
  • 2 cebule 
  • 3-4 ząbki czosnku  
  • 2 kulki sera mozzarella 
  • 2 pomidory  
  • ser twardy długo-dojrzewający do starcia 
  • makaron penne (użyłam razowego) 
  • mała śmietana  
  • odrobina sera pleśniowego do smaku 
  • pieprz czarny i ziołowy 
  • sól  
  • oliwa do smażenia  
  • bazylia i oregano
  • łyżka masła




Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg przepisu z opakowania. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i całość dusić pod przykryciem przez kilka minut do czau, aż nadmiar wody nam odparuje. Dodać śmietanę oraz pokruszony ser pleśniowy. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.



Na dno wysypać część makaronu i przykryć go sosem szpinakowym
. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę sosu ułożyć  naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidorów. Obficie posypać bazylią i oregano.


Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 min. Zapiekankę podawać na gorąco z parmezanem i świeżą bazylią. 






Smacznego Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz