Składniki:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku (500g)
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 kulki sera mozzarella
- 2 pomidory
- ser twardy długo-dojrzewający do starcia
- makaron penne (użyłam razowego)
- mała śmietana
- odrobina sera pleśniowego do smaku
- pieprz czarny i ziołowy
- sól
- oliwa do smażenia
- bazylia i oregano
- łyżka masła
Wykonanie:
Makaron
ugotować al dente wg przepisu z opakowania. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić
na oliwie. Dodać szpinak i całość dusić pod przykryciem przez kilka minut do czau, aż nadmiar wody nam odparuje. Dodać śmietanę oraz pokruszony ser pleśniowy. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na dno wysypać część makaronu i przykryć go sosem szpinakowym. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę sosu ułożyć naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidorów. Obficie posypać bazylią i oregano.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 min. Zapiekankę podawać na gorąco z parmezanem i świeżą bazylią.
Na dno wysypać część makaronu i przykryć go sosem szpinakowym. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę sosu ułożyć naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidorów. Obficie posypać bazylią i oregano.
Smacznego Marzena