Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- czerstwa bułka zwykła
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- szklanka mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyzki mąki
- 2 łyzki bułki tartej
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz czarny
- olej do smażenia
Sos:
- szklanka grzybków suszonych
- mała śmietana 18%
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 2 szklankach letniej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Bułkę namoczyć w mleku, Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać cebulę, odsączoną bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. W razie konieczności (gdy mięso jest zbyt kleiste) dodać bułkę tartą. Z mięsnego farszu formułować klopsiki i każdy obtoczyć w mące. Smażyć na dużym ogniu z każdej ze stron. Gotowe odstawić.
Sos:
Łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie mieszając zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z grzybów i zagotować. Dodać grzyby w całości lub pokrojone w paseczki. Podbić śmietaną i doprawić do smaku. Klopsiki włożyć do sosu i dusić na niewielkim ogniu przez kolejne 10-15 min. Podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą gryczaną i surówkami.
Polecam Marzena

