Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Klopsy z indyka w sosie grzybowym

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z indyka 
  • czerstwa bułka zwykła 
  • 1 jajko 
  • 1 duża cebula 
  • szklanka mleka  
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • 2-3 łyzki mąki 
  • 2 łyzki bułki tartej 
  • szczypta ostrej papryki  
  • sól i pieprz czarny  
  • olej do smażenia




Sos:
  • szklanka grzybków suszonych 
  • mała śmietana 18% 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła  
  • 1 łyżka mąki   
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 2 szklankach letniej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Bułkę namoczyć w mleku, Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać cebulę, odsączoną bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. W razie konieczności (gdy mięso jest zbyt kleiste) dodać bułkę tartą. Z mięsnego farszu formułować klopsiki i każdy obtoczyć w mące. Smażyć na dużym ogniu z każdej ze stron. Gotowe odstawić.




Sos:
Łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie mieszając zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z grzybów i zagotować. Dodać grzyby w całości lub pokrojone w paseczki. Podbić śmietaną i doprawić do smaku. Klopsiki włożyć do sosu i dusić na niewielkim ogniu przez kolejne 10-15 min. Podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą gryczaną i surówkami.

Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz