Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- woreczek kaszy jaglanej (albo sypko około pół szklanki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bulion drobiowy do ugotowania kaszy
- 25g grzybków suszonych np. borowików
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa lub olej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka naciąć z boku, rozłożyć, nakryć kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbić, uważając żeby nie podziurawić mięsa.
Kaszę ugotować w bulionie wg przepisu na opakowaniu, a następnie przestudzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki i przysmażyć na oliwie na złoty kolor. Grzybki namoczyć na co najmniej dwie godziny. Odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Kaszę, cebulę i grzybki wymieszać razem doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Pierś z kurczaka skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Na całą pierś równomiernie rozprowadzić ok. 2 łyżki farszu, a następnie zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Można na wierzch posypać przyprawą do drobiu.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w temp. 200 stopni około 20 minut.
Podawać z ulubioną surówką.
Smacznego - Ula
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- woreczek kaszy jaglanej (albo sypko około pół szklanki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bulion drobiowy do ugotowania kaszy
- 25g grzybków suszonych np. borowików
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa lub olej
Wykonanie:

Kaszę ugotować w bulionie wg przepisu na opakowaniu, a następnie przestudzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki i przysmażyć na oliwie na złoty kolor. Grzybki namoczyć na co najmniej dwie godziny. Odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Kaszę, cebulę i grzybki wymieszać razem doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Pierś z kurczaka skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Na całą pierś równomiernie rozprowadzić ok. 2 łyżki farszu, a następnie zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Można na wierzch posypać przyprawą do drobiu.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w temp. 200 stopni około 20 minut.
Podawać z ulubioną surówką.
Smacznego - Ula