Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Roladki z piersi z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną i grzybami

Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- woreczek kaszy jaglanej (albo sypko około pół szklanki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bulion drobiowy do ugotowania kaszy
- 25g grzybków suszonych np. borowików
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa lub olej


Wykonanie:
Pierś z kurczaka naciąć z boku, rozłożyć, nakryć kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbić, uważając żeby nie podziurawić mięsa. 
Kaszę ugotować w bulionie wg przepisu na opakowaniu, a następnie przestudzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki i przysmażyć na oliwie na złoty kolor. Grzybki namoczyć na co najmniej dwie godziny. Odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Kaszę, cebulę i grzybki wymieszać razem doprawiając solą i pieprzem do smaku.


 





Pierś  z kurczaka skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Na całą pierś równomiernie rozprowadzić ok. 2 łyżki farszu, a następnie zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Można na wierzch posypać przyprawą do drobiu. 
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w temp. 200 stopni około 20 minut.





Podawać z ulubioną surówką.

Smacznego - Ula


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz