Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Papryka i cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

W jesiennym nastroju.... Znalazłam w lodówce cukinię oraz paprykę czerwoną i zieloną i wyczarowałam z nich obiad, który może być również ciepłym daniem na przyjęciu. Pyszne , szybkie i aromatyczne danie dla każdego.


Składniki:
  • 2 cukinie 
  • papryka czerwona i zielona 
  • 500 g mięsa mielonego z szynki 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 2 cebule 
  • pomidory krojone w puszce 
  • natka pietruszki 
  • 2 woreczki kaszy kuskus 
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy 
  • papryka ostra i słodka 
  • bazylia i oregano  
  • 10-15 dag sera żółtego do starcia 
  • 2 łyżki masła




Wykonanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać- wykorzystamy je do farszu). W papryce odciąć "czubek-daszek" tam, gdzie jest zielona łodyga i oczyścić ją z nasion. Cebulę obrać, drobno poszatkować i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, mięso mielone i razem przesmażyć. Kolejno dodać krojone pomidory i "zbędny" farsz z cukinii. Chwilę razem poddusić, dodać natkę pietruszki i dobrze przyprawić. W międzyczasie w osolonym wrzątku ugotować kaszę wg instrukcji z opakowania, przestudzić i wymieszać z mięsnym farszem. Cukinię i papryki faszerować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze z piekarnika. Zapiekać przez około 30-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 5 min przed końcem posypać startym żółtym serem. Podawać na gorąco.





Polecam Marzena 





Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz