Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Szarlotka z lodami

Ostatnimi czasy w Naszej blogowej kuchni rządziła głównie Ula. :-) i wielkie jej dzięki za to ! Tak, zaniedbywałam z mojej winy bloga. Nic nie dodawałam, nic nie pichciłam a moja wina to ta klasyczna odmiana LENISTWA :-) Skoro mamy weekend i swój pomysł na obiad już Wam przedstawiłam nie może u mnie zabraknąć pomysłu na deser. Nie będzie to nic wyszukanego, bo za oknem jesień a czego o tej porze roku mamy najwięcej? Jabłek oczywiście. Zapraszam Was na szarlotkę na kruchym spodzie z lodami. Miłego łasuchowania.


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 masło lub margaryna 
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego  
  • 4 jajka



Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (idealna będzie szara reneta) 
  • około 12 łyżek cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 5-10 g rodzynek (nieobowiązkowe) 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 2 łyżki bułki tartej do podsypania


Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, śmietanę, masło, 3 żółtka i jedno całe jajo. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (w proporcji 3/4 i 1/4 ), owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na min pół godziny. 



Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (maszynką do warzyw i owoców, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). W dużej misce wymieszać jabłka z  pozostałymi składnikami, najlepiej rękoma. Odstawić.


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, i zetrzeć na spód i boki formy 2/3 ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10-15 min. W międzyczasie ubić na sztywno pianę z 3 białek stopniowo dodając cukier. Przestudzony spód ciasta oprószyć bułką tartą i wyłożyć na niego odsączoną masę jabłkową. Jabłka przykryć ubitą pianą a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta i ponownie wstawić do piekarnika.


Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Jeśli ciasto zbyt szybko będzie się rumienić przykryć wierzch folią aluminiową. Obłędnie smakuję podana na ciepło z lodami i miętą. PYYYYCHA




Polecam Marzena



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz