Idealny do duszenia potraw, zup i sosów, jak również jako napój rozgrzewający na chłodne jesienno - zimowe dni.
Może nam się przydać do wielu dań, więc warto zrobić go więcej i zamrozić. Ważne, by został zrobiony ze świeżych warzyw a nie mrożonek, wówczas zachowa swoje najcenniejsze walory.
Składniki:
- 2 marchewki, korzeń selera, kawałek kapusty,
- 1/2 cebuli, 2 pietruszki, 1/2 pora
- 2-3 suszone grzyby
- 2 liście laurowe
- 2-4 ziela angielskie
- 2l wody
- 2 ząbki czosnku
- lubczyk
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka (zostawiamy tylko cebulę). Zalewamy wodą i zagotowujemy. Cebulę obieramy, dzielimy na krążki i opiekamy przez chwilę na patelni, w piekarniku lub na palniku kuchenki z obu stron aż się zrumieni. To w niej tkwi cały sekret. Sprawi, że nasz bulion będzie miał piękny żółty kolor, smak i aromat. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do gotujących się warzyw. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, grzyby i czosnek. Całość gotujemy na małym, ale to bardzo małym ogniu przez około 2h. Po ugotowaniu wywar odstawiamy na kilka minut, wyjmujemy warzywa, a następnie cały przecedzamy przez sitko. Doprawiamy solą do smaku i posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowany bulion wykorzystujemy od razu wg potrzeb lub mrozimy w mniejszych porcjach (najlepiej w pojemniczkach do przechowywania żywności), aby w razie potrzeby mieć go zawsze pod ręką.
I gotowe.