Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

Tym razem proponuję przepis na pyszną i delikatną wątróbkę drobiową -
Dla jednych jej smak jest "koszmarem" z dzieciństwa, innym tak jak Nam po prostu smakuje.

Składniki:
  • 500g wątróbki drobiowej 
  • 3 cebule 
  • 2 słodko-kwaśne jabłka 
  • 1 szkl mleka 
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek 
  • 2-3 łyżki mąki 
  • olej


Wykonanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć, pozbawić błon i żyłek, przełożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na min 2 godziny - dzięki temu "zabiegowi" nasza wątróbka będzie krucha i delikatna. Cebulę pokrojoną w pióra smażymy na patelni do zeszklenia. Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i chwilę dusimy. Tak powstanie nam gęsty, cebulowo-jabłkowy, słodki sos.
Na oddzielnej patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy wątróbkę oprószoną mąką. Gdy się zrumieni zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 5 min., do momentu aż krew przestanie wyciekać a nasza wątróbka będzie miękka i lekko brązowa. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodajemy pieprz, majeranek i dusimy jeszcze około 2 min. Uwaga! Żeby nasza wątróbka nie była twarda solimy ją dopiero po zdjęciu z ognia. Tak przyrządzona wątróbkę podajemy z ziemniakami, kopytkami, ryżem lub pie
czywem. Jako dodatek proponuję surówkę z kiszonej kapusty lub buraczki marynowane.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz