Tym razem proponuję przepis na pyszną i delikatną wątróbkę drobiową - źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12.
Dla jednych jej smak jest "koszmarem" z dzieciństwa, innym tak jak Nam po prostu smakuje.
Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 2 słodko-kwaśne jabłka
- 1 szkl mleka
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2-3 łyżki mąki
- olej
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć, pozbawić błon i żyłek, przełożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na min 2 godziny - dzięki temu "zabiegowi" nasza wątróbka będzie krucha i delikatna. Cebulę pokrojoną w pióra smażymy na patelni do zeszklenia. Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i chwilę dusimy. Tak powstanie nam gęsty, cebulowo-jabłkowy, słodki sos.
Na oddzielnej patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy wątróbkę oprószoną mąką. Gdy się zrumieni zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 5 min., do momentu aż krew przestanie wyciekać a nasza wątróbka będzie miękka i lekko brązowa. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodajemy pieprz, majeranek i dusimy jeszcze około 2 min. Uwaga! Żeby nasza wątróbka nie była twarda solimy ją dopiero po zdjęciu z ognia. Tak przyrządzona wątróbkę podajemy z ziemniakami, kopytkami, ryżem lub pieczywem. Jako dodatek proponuję surówkę z kiszonej kapusty lub buraczki marynowane.
Na oddzielnej patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy wątróbkę oprószoną mąką. Gdy się zrumieni zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 5 min., do momentu aż krew przestanie wyciekać a nasza wątróbka będzie miękka i lekko brązowa. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodajemy pieprz, majeranek i dusimy jeszcze około 2 min. Uwaga! Żeby nasza wątróbka nie była twarda solimy ją dopiero po zdjęciu z ognia. Tak przyrządzona wątróbkę podajemy z ziemniakami, kopytkami, ryżem lub pieczywem. Jako dodatek proponuję surówkę z kiszonej kapusty lub buraczki marynowane.