Składniki dla 4 osób:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
(ja użyłam wieprzowego)
- 400g makaronu kolanka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 kawałki selera naciowego
- 1 marchew
- 200ml bulionu warzywnego
- 200g pasty z suszonych pomidorów
(ja używam gotowej, ale można też zrobić ją samemu)
- 50g tartego sera parmezan
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam mięso. Gdy mięso się zarumieni całość przerzucam do większego garnka, dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w małą kostkę marchew i seler naciowy.
Smażę całość ok. 5 minut. Wlewam bulion warzywny i gotuję, aż odparuje połowa wody. Dodaję pastę z suszonych pomidorów, oregano, doprawiam solą i pieprzem. Zostawiam na małym ogniu.
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszam makaron z sosem i wykładam na talerze. Na talerzu posypuję startym parmezanem.
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
(ja użyłam wieprzowego)
- 400g makaronu kolanka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 kawałki selera naciowego
- 1 marchew
- 200ml bulionu warzywnego
- 200g pasty z suszonych pomidorów
(ja używam gotowej, ale można też zrobić ją samemu)
- 50g tartego sera parmezan
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam mięso. Gdy mięso się zarumieni całość przerzucam do większego garnka, dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w małą kostkę marchew i seler naciowy.
Smażę całość ok. 5 minut. Wlewam bulion warzywny i gotuję, aż odparuje połowa wody. Dodaję pastę z suszonych pomidorów, oregano, doprawiam solą i pieprzem. Zostawiam na małym ogniu.
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszam makaron z sosem i wykładam na talerze. Na talerzu posypuję startym parmezanem.


