Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki maki pszennej lub krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 5 żółtek
- Pianka budyniowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- szklanka drobnego cukru lub cukier puder
- 1/4 szkl oleju
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
Ponadto:
- 500g jagód
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części w proporcjach 60% i 40%. Owinąć każdą część folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki lub zamrażalnika. Tortownicę lub blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta.
Lekko przycisnąć dłonią i wyrównać, by nie było prześwitów. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo, łyżka po łyżce wsypywać cukier nie przerywając miksowania na najwyższych obrotach. Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, zmiksować do połączenia składników. Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i gęsto wyłożyć jagodami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Całość ponownie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min. Wyjąć, przestudzić a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Polecam Marzena