Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Rogaliki drożdzowe (maślane)

Pyszne i znikające w mgnieniu oka rogaliki maślane 


Składniki:
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 50g drożdży("Babunii")
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jaja
  • 4,5szkl mąki (prawie 1kg)
  • jajko
  • marmolada, nutella
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w naczyniu, zasypać odrobiną mąki i cukru. Mleko podgrzewamy, gdy będzie letnie odmierzamy 1/4 szklanki i zalewamy nim drożdże. Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Pozostałe mleko zagotować i rozpuścić w nim  masło i cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka i roztopione w mleku "słodkie masło". Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i lśniące. Wkładamy z powrotem do naczynia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykrywając ściereczką na około 1 godz.Gdy ciasto podwoi nam już swoją objętość dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy koło o średnicy około 20-25 cm. Wycinamy 8 trójkątów. Nakładamy marmoladę i zwijamy w rogalik. Czynności wykonujemy aż do wyczerpania składników.
Rogaliki układamy w formie do pieczenia wyłożonej pergaminem i zostawiamy na około 15 min aż znów nieco nam "urosną". Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180-200 stopni ok 15 min. do momentu, kiedy rogliki ładnie się zrumienią.
Gotowe.
Załączam jedynie zdjęcie z przygotowania, bo tempo ich znikania nie pozwoliło mi na zrobienie zdjęcia :):)

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz