Pyszne i znikające w mgnieniu oka rogaliki maślane
Składniki:
- 1 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 50g drożdży("Babunii")
- 3/4 kostki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 duże jaja
- 4,5szkl mąki (prawie 1kg)
- jajko
- marmolada, nutella
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w naczyniu, zasypać odrobiną mąki i cukru. Mleko podgrzewamy, gdy będzie letnie odmierzamy 1/4 szklanki i zalewamy nim drożdże. Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Pozostałe mleko zagotować i rozpuścić w nim masło i cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka i roztopione w mleku "słodkie masło". Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i lśniące. Wkładamy z powrotem do naczynia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykrywając ściereczką na około 1 godz.Gdy ciasto podwoi nam już swoją objętość dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy koło o średnicy około 20-25 cm. Wycinamy 8 trójkątów. Nakładamy marmoladę i zwijamy w rogalik. Czynności wykonujemy aż do wyczerpania składników.
Rogaliki układamy w formie do pieczenia wyłożonej pergaminem i zostawiamy na około 15 min aż znów nieco nam "urosną". Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180-200 stopni ok 15 min. do momentu, kiedy rogliki ładnie się zrumienią.
Gotowe.
Gotowe.
Załączam jedynie zdjęcie z przygotowania, bo tempo ich znikania nie pozwoliło mi na zrobienie zdjęcia :):)