Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Tiramissu

Składniki na 4 duże pucharki
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 1/4 szkl likieru migdałowego Amaretto
  • duża filiżanka mocno zaparzonej kawy (takie podwójne espresso)
  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)

Wykonanie:
Zaparzyć kawę. Wlać do głębokiego talerza i wymieszać z likierem. Ostudzić. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na dużych obrotach miksera na puszystą i gęstą masę. Zimne mascarpone ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 3 min. Dodajemy ubite jajka i miksujemy do połączenia składników. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy na dnie pucharka, szklanki (w razie potrzeby połamać). Warstwę biszkoptów oprószyć kakao i układać kolejno: krem, biszkopty, kakao - krem, biszkopty kakao. Krem - serek ma być ostatnią warstwą deseru. Wstawić do lodówki na min. 5h lub na całą noc. Przed podaniem wierzch udekorować kakao.
Smacznego.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz