Składniki na 4 duże pucharki
- 12 podłużnych biszkoptów
- 8 łyżek cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
- 1/4 szkl likieru migdałowego Amaretto
- duża filiżanka mocno zaparzonej kawy (takie podwójne espresso)
- 4 żółtka (w temp. pokojowej)
Wykonanie:
Zaparzyć kawę. Wlać do głębokiego talerza i wymieszać z likierem. Ostudzić. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na dużych obrotach miksera na puszystą i gęstą masę. Zimne mascarpone ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 3 min. Dodajemy ubite jajka i miksujemy do połączenia składników. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy na dnie pucharka, szklanki (w razie potrzeby połamać). Warstwę biszkoptów oprószyć kakao i układać kolejno: krem, biszkopty, kakao - krem, biszkopty kakao. Krem - serek ma być ostatnią warstwą deseru. Wstawić do lodówki na min. 5h lub na całą noc. Przed podaniem wierzch udekorować kakao.