Sos na bazie majonezu i ketchupu. Idealny do sałatek, kanapek, pieczonego kurczaka, grilowanych mięs, frytek, pizzy czy nuggetsów oraz Tych, którzy nie przepadają za ostrymi smakami. W mojej kuchni przygotowywany odkąd pamiętam, najczęściej używany jako dodatek do Sałatki Cezar. Sos jest bardzo smaczny i banalnie prosty w wykonaniu.
Składniki:
- 4 duże łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego, dobrego ketchupu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (można zastąpić sokiem z cytryny)
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- szczypta soli i pieprzu cayenne
W miseczce za pomocą łyżki lub trzepaczki mieszamy majonez z ketchupem, cukier i ocet jabłkowy. Składniki łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem sos odstawić na kilka minut, by się przegryzł.
Gotowe!
Gotowe!