Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej 
  • 2 szkl ryżu 
  • 500g mięsa mielonego (np. karkówki lub łopatki) 
  • 2-3 duże cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz 
  • sól 
  • majeranek  
  • przyprawa typu vegeta 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka octu 
  • 2 szkl bulionu 


Przygotowanie:
Ryż zalewamy wodą, dodajemy sól i odrobinę vegety. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 min aż trochę nam zmięknie (najlepiej by był "al dente"). Odcedzamy i przekładamy do dużego naczynia, do przestudzenia. Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Po usmażeniu dodajemy do ryżu. Gdy cebulę mamy już z głowy :) zabieramy się za smażenie mięsa. Po usmażeniu mięso łączymy z ryżem i całość dokładnie mieszamy przyprawiając pieprzem, solą i majerankiem.

W dużym, najlepiej głębokim garnku gotujemy wodę. Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (wykorzystamy je do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i przykrycia gołąbków) i pozbawioną tzw. "głąba". Dodajemy do wrzątku odrobinę octu, by liście kapusty nam się nie rozpadały i gotujemy stopniowo ściągając pojedyncze liście. Gdy liście przestygną ścinamy ich zgrubiałą część łodygi(główny nerw) lub rozbijamy lekko tłuczkiem. Farsz nakładamy na środek każdego liścia a boki składamy do środka. Całość ciasno zwijam w roladkę, tak by nam nic nie wypływało. Dno dużego rondla, naczynia żaroodpornego lub brytfanny (co kto ma) wykładamy liśćmi kapusty. Gołąbki układamy ciasno obok siebie, warstwa po warstwie. Bulion podgrzewamy i zalewamy nim gołąbki(tak do 1/2 wysokości). Na wierzchu kładziemy pozostałe liście kapusty. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 1,5 - 2 godziny sprawdzając od czasu do czasu, czy nasze liście są już miękkie i lekko zrumienione - jeśli nie pieczemy trochę dłużej. Gotowe gołąbki podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz