Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Kurczak w cieście francuskim

Tym razem przedstawiam znaleziony dawno temu w sieci przepis na kurczaka w cieście francuskim. Przepis zmodyfikowałam wg. swoich upodobań. Jest to bardzo proste i aromatyczne danie. Idealne do obiadu lub jako ciepłe danie na przyjęciu. Przepis można dowolnie modyfikować wg upodobań mieszając i zamieniając składniki tj.dodając ser żółty, pieczarki, warzywa, zawijająć w szynce parmeńskiej. Ilu przygotowujących tyle sposobów. Ja tym razem proponuję kurczaka w cieście z mozzarellą.


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • 1 płat ciasta francuskiego 
  • ser mozzarella 
  • 1 jajko 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz 
  • sól 
  • papryka 
  • rozmaryn
  • tymianek
  • oregano  

Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia mięsa pod bieżącą wodą. Usuwamy ewentualne błonki i żyłki, przekrawamy na dwie równe części. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę z oliwek, drobno posiekany czosnek i przyprawy. W tak przygotowanej marynacie mięso odstawiamy do lodówki na około 30 min. do przegryzienia.
Gotowe ciasto francuskie przed użyciem wkładamy na 10 min. do lodówki (unikniemy w ten sposób rozciągania i klejenia się ciasta w trakcie przygotowań). Przekładamy na blachę lub stolnicę oprószoną mąka i nacinamy z każdej strony wzdłuż na około 6-8 cm.w odstępach co 2 cm.
Zostawiamy środek o szerokości około 4-6 cm, na którym układamy nasze zamarynowane mięso a na nim pokrojoną w plastry mozzarellę. Zabieramy się za zawijanie mięsa, tzw. "plecenie warkocza" - na zmianę pasek prawy - lewy, prawy - lewy. Całości smarujemy jajkiem i układamy na pergaminie na blachę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20-30 min. do zrumienienia. Podajemy z ulubioną sałatką, ryżem lub ziemniakami.


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz