Tym razem przedstawiam znaleziony dawno temu w sieci przepis na kurczaka w cieście francuskim. Przepis zmodyfikowałam wg. swoich upodobań. Jest to bardzo proste i aromatyczne danie. Idealne do obiadu lub jako ciepłe danie na przyjęciu. Przepis można dowolnie modyfikować wg upodobań mieszając i zamieniając składniki tj.dodając ser żółty, pieczarki, warzywa, zawijająć w szynce parmeńskiej. Ilu przygotowujących tyle sposobów. Ja tym razem proponuję kurczaka w cieście z mozzarellą.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 płat ciasta francuskiego
- ser mozzarella
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- papryka
- rozmaryn
- tymianek
- oregano
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia mięsa pod bieżącą wodą. Usuwamy ewentualne błonki i żyłki, przekrawamy na dwie równe części. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę z oliwek, drobno posiekany czosnek i przyprawy. W tak przygotowanej marynacie mięso odstawiamy do lodówki na około 30 min. do przegryzienia.
Gotowe ciasto francuskie przed użyciem wkładamy na 10 min. do lodówki (unikniemy w ten sposób rozciągania i klejenia się ciasta w trakcie przygotowań). Przekładamy na blachę lub stolnicę oprószoną mąka i nacinamy z każdej strony wzdłuż na około 6-8 cm.w odstępach co 2 cm.
Zostawiamy środek o szerokości około 4-6 cm, na którym układamy nasze zamarynowane mięso a na nim pokrojoną w plastry mozzarellę. Zabieramy się za zawijanie mięsa, tzw. "plecenie warkocza" - na zmianę pasek prawy - lewy, prawy - lewy. Całości smarujemy jajkiem i układamy na pergaminie na blachę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20-30 min. do zrumienienia. Podajemy z ulubioną sałatką, ryżem lub ziemniakami.