To danie jest super dla dzieci, marchewka będzie smakowała każdemu. Roladki są lekkie i idealne jako danie główne.
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dolewamy odrobinę wody i dusimy ok. 15min na małym ogniu. Gdy marchewka zmięknie dodajemy, sól, pieprz i jogurt naturalny. Całość mieszamy, powstanie marchewkowa papka - idealne nadzienie. Marchewkę odparowujemy i studzimy.
Każdy pojedynczy filet kroimy na dwie połówki, każdą część rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na całość cienką warstwę farszu marchewkowego i zawijamy jak roladę. Na koniec roladki można posypać lekko przyprawą do kurczaka. Roladki kładziemy na kawałku folii aluminiowej i zawijamy w tzw. cukierek. Po zwinięciu wszystkich kawałków filetów, cukierki wkładamy do naczynia żaroodpornego (otwartego) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 30-40min.
Roladki można podawać z ziemniakami lub kaszą np.gryczaną oraz z ulubioną surówką.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 25 dag marchewki
- 1 cebula
- 100ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól,pieprz (ewentualnie przyprawa do kurczaka)
Wykonanie:
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dolewamy odrobinę wody i dusimy ok. 15min na małym ogniu. Gdy marchewka zmięknie dodajemy, sól, pieprz i jogurt naturalny. Całość mieszamy, powstanie marchewkowa papka - idealne nadzienie. Marchewkę odparowujemy i studzimy.
Każdy pojedynczy filet kroimy na dwie połówki, każdą część rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na całość cienką warstwę farszu marchewkowego i zawijamy jak roladę. Na koniec roladki można posypać lekko przyprawą do kurczaka. Roladki kładziemy na kawałku folii aluminiowej i zawijamy w tzw. cukierek. Po zwinięciu wszystkich kawałków filetów, cukierki wkładamy do naczynia żaroodpornego (otwartego) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 30-40min.
Roladki można podawać z ziemniakami lub kaszą np.gryczaną oraz z ulubioną surówką.