Składniki:
Wykonanie:
- 1 ćwiartka z kurczaka
- mięso wołowe z kością (np. szponder, goleń, mostek)
- 2-3 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- por
- 1 cebula
- 2-3 grzyby suszone (nieobowiązkowe)
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego
- liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- zacierka (ja użyłam "jajecznej Lubella")
- pęczek pietruszki lub koperku
- sól i pieprz (czarny, ziołowy)
Wykonanie:
Mięso
myjemy pod bieżącą, zimną wodą a w razie potrzeby dzielimy na mniejsze kawałki i
przekładamy go garnka (zalewamy taką ilością wody, by przykryło nam
mięso). Dodajemy liście laurowe, grzyby, czosnek oraz ziele angielskie. Cebulę
obieramy, dzielimy na krążki i opiekamy przez chwilę na patelni, w
piekarniku lub na palniku kuchenki z obu stron aż się zrumieni. Dodajemy do naszego wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy około 2-3h (im dłużej tym nasz wywar będzie bardziej aromatyczny) Kiedy na powierzchni przestaną tworzyć się szumowiny dodajemy oczyszczone i umyte warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, selera i pora.
Gdy warzywa zmiękną wyjmujemy je łyżką cedzakową z wywaru. Kroimy na mniejsze kawałki (w krążki, słupki lub kosteczkę) i ponownie wrzucamy do zupy. Dodajemy przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy.
Pod koniec gotowania wrzucamy około 100-150g zacierki i razem gotujemy (od czasu do czasu mieszając) jeszcze przez około 6-8 minut. Tak przyrządzona zupę nakładamy do miseczek i przyozdabiamy łyżką śmietany oraz koperkiem lub pietruszką. Gotowe. Smacznego