Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa pomidorowa z zacierką

Składniki:
  • 1 ćwiartka z kurczaka 
  • mięso wołowe z kością (np. szponder, goleń, mostek)
  • 2-3 marchewki 
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 selera 
  • por
  • 1 cebula
  • 2-3 grzyby suszone (nieobowiązkowe)
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego
  • liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • ziele angielskie
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry 
  • zacierka (ja użyłam "jajecznej Lubella")
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz  (czarny, ziołowy)


Wykonanie:
Mięso myjemy pod bieżącą, zimną wodą a w razie potrzeby dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy go garnka (zalewamy taką ilością wody, by przykryło nam mięso). Dodajemy liście laurowe, grzyby, czosnek oraz ziele angielskie. Cebulę obieramy, dzielimy na krążki i opiekamy przez chwilę na patelni, w piekarniku lub na palniku kuchenki z obu stron aż się zrumieni. Dodajemy do naszego wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy około 2-3h (im dłużej tym nasz wywar będzie bardziej aromatyczny) Kiedy na powierzchni przestaną tworzyć się szumowiny dodajemy oczyszczone i umyte warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, selera i pora. 



Gdy warzywa zmiękną wyjmujemy je łyżką cedzakową z wywaru. Kroimy na mniejsze kawałki (w krążki, słupki lub kosteczkę) i ponownie wrzucamy do zupy. Dodajemy przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. 


Pod koniec gotowania wrzucamy około 100-150g zacierki i razem gotujemy (od czasu do czasu mieszając) jeszcze przez około 6-8 minut. Tak przyrządzona zupę nakładamy do miseczek i przyozdabiamy łyżką śmietany oraz koperkiem lub pietruszką. Gotowe. Smacznego

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz