Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ciasto czekoladowe z masą chałwową i galaretką z malin

Hmmm, weekendy zimowe są straszne, ale to straszne pod względem nadmiaru kalorii przeze mnie spożywanych:) Co chwilę jakaś okazja i pokus, pokus coraz więcej. :) Dobrze, że każdy ma czasem smak na coś, od kogoś - i tu DZIĘKUJĘ Uli :)
Ach... podzielę się kolejnym słodkim przepisem na dość łatwe , baaardzo słodkie i pyszne, trzywarstwowe  ciacho. Do dzieła!

Warstwa I - ciasto czekoladowe
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 50g gorzkiej czekolady 
  • 1 jajo 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • kilka kropel olejku waniliowego - (nieobowiązkowe) 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 1/3 szklanki oleju  
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej



Warstwa II - masa budyniowo -chałowa:
  • 2 żółtka 
  • 1/2 litra mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • budyń waniliowy  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200g chałwy waniliowej 
  • 250g masła/margaryny

Warstwa III - Galaretka z musem malinowym 
  • 2 galaretki malinowe 
  • 0,5 litra malin (świeżych lub mrożonych) 
  • szklanka wody

Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto czekoladowe. Mleko podgrzewamy
i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce ucieramy jajko na puszystą masę i stale ucierając stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy olej, śmietanę, aromat waniliowy i mleko z czekoladą. Miksujemy. Do naszej masy przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do suchego patyczka (około 20-25 min).

Przygotowanie warstwy truskawkowej: (wymaga trochę czasu, by mogła stężeć). Do średniej wielkości naczynia wkładamy maliny (ja użyłam malin mrożonych). Blendujemy. Dodajemy szklankę wody i zagotowujemy. Dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Przygotowanie masy chałwowej: 3/4 szklanki mleka odlewamy, resztę zagotować. Do oddzielnego naczynia wlewamy mleko, żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy budyń i wszystko razem mieszamy tak, by nie było grudek. Przygotowaną miksturę wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszając. Chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia.. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę.Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło dodajemy chałwę i stopniowo (po łyżce) budyniu. 
Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru przekładamy ponownie do formy. Smarujemy równomiernie masą budyniowo-chałwową , dojeżdżając do brzegów tak, by galaretka nie mogła spływać w dół do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylewamy tężejący mus malinowy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego



 

 



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz