Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Risotto z kurczakiem i warzywami

 Składniki:
  • 2 filety z kurczaka 
  • gotowa, kolorowa mrożonka warzywna 
  • 1-2 cebule 
  • 200g ryżu arborio 
  • zioła prowansalskie 
  • 2 żabki czosnku  
  • żółty ser lub parmezan 
  • oliwa z oliwek 
  • lampka białego wina wytrawnego 
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • ulubiona przyprawa do kurczaka 
  • pieprz ziołowy 
  • 4 łyżki śmietany 
  • sól 
  • łyżka masła  
  • curry i kurkuma  
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaję ryż i podsmażam jeszcze około 1 minuty, do czasu aż ryż stanie się lekko przezroczysty i błyszczący. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę (2/2), skrapiamy oliwą, doprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na rumiano na drugiej patelni.Do podsmażonego ryżu z cebulą dodajemy odrobinę bulionu i wino. Czynność powtarzamy do momentu wchłonięcia przez ryż około 2 szklanek naszego bulionu, tj. do 15-20 minut. Gdy ryż zacznie robić się miękki dodajemy mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie, curry, kurkumę, sól i pieprz ziołowy.


Całość podlewamy pozostałym bulionem, dokładnie mieszamy do połączenia składników i dusimy przez kolejne 3 do 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy żółty ser, śmietanę oraz masło. W razie potrzeby doprawiamy. (Ja żółty ser pominęłam dekorując danie przed podaniem tartym parmezan i natką pietruszki). Smacznego!


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz