Składniki:
Wykonanie:Zaczynamy od przygotowania budyniu waniliowego wg przepisu z opakowania, ale w mniejszej ilości mleka (stąd miara na 400ml). Gotowy budyń odkładamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy w dowolnym naczyniu na małe kawałeczki lub miazgę. Możemy użyć do tego blendera lub tradycyjnie :) tłuczka i woreczka foliowego. Herbatniki przekładamy do szklanek, miseczek lub pucharków. Będzie to nasza pierwsza warstwa deseru. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka i podsmażamy na niewielkim ogniu z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i cynamonu. Śmietanę 30% ubijamy wraz z śmietaną fix i cukrem pudrem na sztywno.Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy mascarpone i budyń waniliowy. Całość ucieramy do uzyskania jednolitej, gęstej i puszystej masy. Deser nakładamy warstwowo (do wyczerpania składników) do przezroczystego naczynia w kolejności : warstwa herbatników, jabłek z cynamonem, kremu budyniowego z mascarpone, ponownie herbatniki, masa itd. Całość przyozdabiamy jabłkami i cynamonem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do stężenia masy. Najlepiej smakuje schłodzony :)
- 3-4 jabłka
- serek mascarpone
- 1 śmietan fix
- 400ml mleka
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 400ml śmietany deserowej 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- cynamon (ilość wg upodobań)
- herbatniki petitki (2 opakowania)
Wykonanie:Zaczynamy od przygotowania budyniu waniliowego wg przepisu z opakowania, ale w mniejszej ilości mleka (stąd miara na 400ml). Gotowy budyń odkładamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy w dowolnym naczyniu na małe kawałeczki lub miazgę. Możemy użyć do tego blendera lub tradycyjnie :) tłuczka i woreczka foliowego. Herbatniki przekładamy do szklanek, miseczek lub pucharków. Będzie to nasza pierwsza warstwa deseru. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka i podsmażamy na niewielkim ogniu z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i cynamonu. Śmietanę 30% ubijamy wraz z śmietaną fix i cukrem pudrem na sztywno.Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy mascarpone i budyń waniliowy. Całość ucieramy do uzyskania jednolitej, gęstej i puszystej masy. Deser nakładamy warstwowo (do wyczerpania składników) do przezroczystego naczynia w kolejności : warstwa herbatników, jabłek z cynamonem, kremu budyniowego z mascarpone, ponownie herbatniki, masa itd. Całość przyozdabiamy jabłkami i cynamonem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do stężenia masy. Najlepiej smakuje schłodzony :)
Smacznego - Marzena