Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Szarlotka w szklankach

Składniki:
  • 3-4 jabłka 
  • serek mascarpone 
  • 1 śmietan fix  
  • 400ml mleka 
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • 400ml śmietany deserowej 30% 
  • 5 łyżek cukru pudru  
  • cynamon (ilość wg upodobań) 
  • herbatniki petitki (2 opakowania)

___________________________________________________________________


Wykonanie:Zaczynamy od przygotowania budyniu waniliowego wg przepisu z opakowania, ale w mniejszej ilości mleka (stąd miara na 400ml). Gotowy budyń odkładamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy w dowolnym naczyniu na małe kawałeczki lub miazgę. Możemy użyć do tego blendera lub tradycyjnie :) tłuczka i woreczka foliowego. Herbatniki przekładamy do szklanek, miseczek lub pucharków. Będzie to nasza pierwsza warstwa deseru. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka i podsmażamy na niewielkim ogniu z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i cynamonu. Śmietanę 30% ubijamy wraz z śmietaną fix i cukrem pudrem na sztywno.Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy mascarpone i budyń waniliowy. Całość ucieramy do uzyskania jednolitej, gęstej i puszystej masy. Deser nakładamy warstwowo (do wyczerpania składników) do przezroczystego naczynia w kolejności : warstwa herbatników, jabłek z cynamonem, kremu budyniowego z mascarpone, ponownie herbatniki, masa itd. Całość przyozdabiamy jabłkami i cynamonem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do stężenia masy. Najlepiej smakuje schłodzony :)

Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz