Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Sałatka warzywna z makrelą w sosie czosnkowym

Majówka powoli się kończy, biegowe starty też już za mną a grill mi nie w głowie stąd pomysł na lekką przekąskę w postaci warzywnej sałatki z makrelą. Makrela zaraz po łososiu i tuńczyku to jedna z najpopularniejszych ryb jakie goszczą na polskich stołach. Choć jest tłustą i ościstą morską rybą ma wiele właściwości zdrowotnych. Z ciekawostek makrela to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które obniżają cholesterol, wspomagają pracę mózgu, oraz działają przeciwbólowo. Selen - pierwiastek, który znajdziemy w Naszej rybie pozytywnie wpływa na odporność, pracę serca i poziom hormonów. W makreli znajdziemy również miedź mającą działanie przeciwbakteryjne oraz cynk wspomagający pracę mózgu i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Kochani - Jedzmy RYBY - jeśli za nimi nie przepadacie dodawajcie je do potraw o wyrazistym smaku. Dbajmy o Siebie i Swoich bliskich :)


Składniki:
  • mix sałat 
  • makrela średniej wielkości  
  • 4-5 jajek 
  • 2 cebule czerwone 
  • 2 pomidory 
  • 1 czerwona papryka 
  • puszka czerwonej fasoli 
  • świeży ogórek  
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyzki majonezu 
  • 2 łyżki śmietany 
  • szczypiorek 
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidory sparzyć i pokroić w ósemki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski a ogórka w krążki. Fasolę odcedzić na sitku i przelać zimną  wodą. Do salaterki przekładamy warstwami: sałaty, ogórka, pomidory, paprykę, cebulę, fasolę i jajka.


Na wierzch dodajemy makrelę a całość zalewamy sosem majonezowo-śmietanowym z czosnkiem. Sos przygotowujemy wg przepisu na dip czosnkowo-ziołowy pomijając zioła :) Przed podaniem sałatkę dekorujemy szczypiorkiem.

Smacznego Marzena


 


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz