Majówka powoli się kończy, biegowe starty też już za mną a grill mi nie w głowie stąd pomysł na lekką przekąskę w postaci warzywnej sałatki z makrelą. Makrela zaraz po łososiu i tuńczyku to jedna z najpopularniejszych ryb jakie goszczą na polskich stołach. Choć jest tłustą i ościstą morską rybą ma wiele właściwości zdrowotnych. Z ciekawostek makrela to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które obniżają cholesterol, wspomagają pracę mózgu, oraz działają przeciwbólowo. Selen - pierwiastek, który znajdziemy w Naszej rybie pozytywnie wpływa na odporność, pracę serca i poziom hormonów. W makreli znajdziemy również miedź mającą działanie przeciwbakteryjne oraz cynk wspomagający pracę mózgu i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Kochani - Jedzmy RYBY - jeśli za nimi nie przepadacie dodawajcie je do potraw o wyrazistym smaku. Dbajmy o Siebie i Swoich bliskich :)
Składniki:
- mix sałat
- makrela średniej wielkości
- 4-5 jajek
- 2 cebule czerwone
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- świeży ogórek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyzki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidory sparzyć i pokroić w ósemki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski a ogórka w krążki. Fasolę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Do salaterki przekładamy warstwami: sałaty, ogórka, pomidory, paprykę, cebulę, fasolę i jajka.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidory sparzyć i pokroić w ósemki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski a ogórka w krążki. Fasolę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Do salaterki przekładamy warstwami: sałaty, ogórka, pomidory, paprykę, cebulę, fasolę i jajka.
Na wierzch dodajemy makrelę a całość zalewamy sosem majonezowo-śmietanowym z czosnkiem. Sos przygotowujemy wg przepisu na dip czosnkowo-ziołowy pomijając zioła :) Przed podaniem sałatkę dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego Marzena