Składniki:
- 1/2 kg moczonej fasoli "Piękny Jaś"
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 150g makaronu muszelki lub świderki
- garść grzybków suszonych
- kawałek selera
- 2 łyzki śmietany lub jogurtu naturalnego typu greckiego
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz i sól
- 2 łyzki masła
- natka pietruszki
Wykonanie:
Jeśli nie kupimy "gotowej", moczonej już fasoli, to niestety musimy namoczyć ją na kilka godzin przed przygotowaniem, a najlepiej na całą noc. W dniu przygotowania fasolę gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości przez około 1,5 godziny. Suszone grzyby należy opłukać i zalać ciepłą wodą na min pól godziny po czym dodajemy do zupy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - podsmażamy na maśle do zrumienienia. Przekładamy do wywaru z fasoli. Marchewkę selera i pietruszkę obieramy i kroimy w ulubiony sposób (krążki, paski lub po prostu ścieramy na tarce o grubych oczkach). Całość gotować aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec gotowania można dodać makaron, ale jest duże ryzyko, że się nam on rozgotuje, więc polecam przygotować go osobno all dente w lekko osolonej wodzie. Do zupy dodać majeranek, doprawić pieprzem i solą i zabielić śmietaną lub jogurtem - można też mlekiem. Przed podaniem dodać makaron i udekorować natką pietruszki, Smacznego.
Smacznego - Marzena