Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa fasolowa z makaronem

Składniki:
  • 1/2 kg moczonej fasoli "Piękny Jaś" 
  • 2 cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 150g makaronu muszelki lub świderki 
  • garść grzybków suszonych  
  • kawałek selera 
  • 2 łyzki śmietany lub jogurtu naturalnego typu greckiego 
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • majeranek  
  • pieprz i sól 
  • 2 łyzki masła 
  • natka pietruszki



Wykonanie:
Jeśli nie kupimy "gotowej", moczonej już fasoli, to niestety musimy namoczyć ją na kilka godzin przed przygotowaniem, a najlepiej na całą noc. W dniu przygotowania fasolę gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości przez około 1,5 godziny. Suszone grzyby należy opłukać i zalać ciepłą wodą na min pól godziny po czym dodajemy do zupy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - podsmażamy na maśle do zrumienienia. Przekładamy do wywaru z fasoli. Marchewkę selera i pietruszkę obieramy i kroimy w ulubiony sposób (krążki, paski lub po prostu ścieramy na tarce o grubych oczkach). Całość gotować aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec gotowania można dodać makaron, ale jest duże ryzyko, że się nam on rozgotuje, więc polecam przygotować go osobno all dente w lekko osolonej wodzie. Do zupy dodać majeranek, doprawić pieprzem i solą i zabielić śmietaną lub jogurtem - można też mlekiem. Przed podaniem dodać makaron i udekorować natką pietruszki, Smacznego.


Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz