Macie nieraz ochotę na zapiekanki? U mnie jest nieraz taka chęć:) Uwielbiam szpinak w każdej postaci, dlatego postanowiłam spróbować zapiekanki nadziać właśnie nim. Dodałam paprykę marynowaną, ponieważ mam w piwnicy jej zapasy i muszę przed kolejnym sezonem zużyć:) Wyszło super, polecam jako przekąskę nawet na grillową imprezę jak już kiełbaski się znudzą:)
Składniki:
- 4 bułki kajzerki (ja użyłam dwie kajzerki i jedną dużą bułę)
- 200g szpinaku mrożonego w liściach
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 listki marynowanej papryki
- 1/2 opakowania sera feta
- ser żółty do posypania
- pieprz
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać szpinak. Smażyć, aż odparuje nadmiar wody ze szpinaku. Dodać pokrojony w kostkę ser feta i pokrojoną w kostkę paprykę marynowaną. Doprawić pieprzem. Całość wymieszać. Farsz gotowy.
Z bułek odkroić wierzch, wyjąć miąższ ze środka. Bułki napełnić przygotowanym farszem. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać 15 minut.
Można podać z ketchupem z cukinii w wykonaniu Marzenki. Mniam!
Smacznego - Ula!
Składniki:
- 4 bułki kajzerki (ja użyłam dwie kajzerki i jedną dużą bułę)
- 200g szpinaku mrożonego w liściach
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 listki marynowanej papryki
- 1/2 opakowania sera feta
- ser żółty do posypania
- pieprz
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać szpinak. Smażyć, aż odparuje nadmiar wody ze szpinaku. Dodać pokrojony w kostkę ser feta i pokrojoną w kostkę paprykę marynowaną. Doprawić pieprzem. Całość wymieszać. Farsz gotowy.
Z bułek odkroić wierzch, wyjąć miąższ ze środka. Bułki napełnić przygotowanym farszem. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać 15 minut.
Można podać z ketchupem z cukinii w wykonaniu Marzenki. Mniam!
Smacznego - Ula!