Dostałam niedawno całe wory mąki krupczatki prosto z młyna. Nie miałam pojęcia co z niej zrobić!!! Poczytałam i widziałam, że sporo przepisów na kruche ciasto jest z dodatkiem właśnie takiej mąki. Zmodyfikowałam ulubiony przez wszystkich domowników przepis na szarlotkę i wyszła super krucha i przepyszna SZARLOTKA z krupczatki, mniam:)
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g miękkiego masła
- 150g miękkiej margaryny do pieczenia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Zrobić dołek w mące. Dodać do dołka 3 żółtka, cukier puder, miękkie (poszatkowane) masło i margarynę. Z wszystkich składników zagnieść ciasto, podsypując stolnicę zwykła mąką pszenną. Zagniecione, gładkie ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Doprawić cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru.
Dno formy do pieczenia lub tortownicy 23cm wyłożyć większą połową ciasta. Następnie wyłożyć przygotowane jabłka. Pozostałą część rozwałkować fragmentami na stolnicy i położyć na wierzchu, na jabłkach. Rozwałkowywać fragmentami, ponieważ ciasto jest bardzo kruche i będzie się łamać. Pokryć całą warstwę jabłek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Wierz posypać cukrem pudrem. Smacznego - Ula:)
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g miękkiego masła
- 150g miękkiej margaryny do pieczenia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Zrobić dołek w mące. Dodać do dołka 3 żółtka, cukier puder, miękkie (poszatkowane) masło i margarynę. Z wszystkich składników zagnieść ciasto, podsypując stolnicę zwykła mąką pszenną. Zagniecione, gładkie ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Doprawić cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru.
Dno formy do pieczenia lub tortownicy 23cm wyłożyć większą połową ciasta. Następnie wyłożyć przygotowane jabłka. Pozostałą część rozwałkować fragmentami na stolnicy i położyć na wierzchu, na jabłkach. Rozwałkowywać fragmentami, ponieważ ciasto jest bardzo kruche i będzie się łamać. Pokryć całą warstwę jabłek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Wierz posypać cukrem pudrem. Smacznego - Ula:)