No i brniemy w te truskawki, wciąż:) Marzenka poszalała dziś pracowicie jak pszczółka z pierogami, a ja trochę mnie pracowicie ale równie smacznie i truskawkowo. Dla dzieciaków idealnie, ale i dorosły chętnie posmakuje....pycha
Składniki: - 1 szklanka ryżu - 50 dag truskawek - 2 łyżki cukru brązowego - 2 szklanki mleka - szczypta soli - 2 łyżki jogurtu naturalnego - cukier waniliowy
Wykonanie:
Ryż wypłukać. Zagotować dwie szklanki mleka. Wsypać ryż, dodać szczyptę
soli oraz cukier waniliowy. Gotujemy ciągle mieszając na wolnym ogniu do wsiąknięcia
mleka w ryż. Truskawki umyć,
odszypułkować, kilka zostawić do dekoracji. Następnie zmiksować
truskawki z cukrem brązowym, dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować. Porcje ryżu
rozłożyć na talerze (ja wypełniam mały kubeczek lub filiżankę i wtedy wychodzi ładny kształt ryżu), polać musem, udekorować truskawką i listkiem mięty.
UWAGA! można również dla bardziej leniwych zamiast gotować ryż na mleku, zgotować zwyczajnie woreczek ryżu i też smakować będzie wyśmienicie. Ja często tak robię:)
Smacznego- Ula