Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ryż z musem truskawkowym

No i brniemy w te truskawki, wciąż:) Marzenka poszalała dziś pracowicie jak pszczółka z pierogami, a ja trochę mnie pracowicie ale równie smacznie i truskawkowo. Dla dzieciaków idealnie, ale i dorosły chętnie posmakuje....pycha


Składniki:  
- 1 szklanka ryżu 
- 50 dag truskawek
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 
- cukier waniliowy
 


Wykonanie:
Ryż wypłukać. Zagotować dwie szklanki mleka. Wsypać ryż, dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Gotujemy ciągle mieszając na wolnym ogniu do wsiąknięcia mleka w ryż. Truskawki umyć, odszypułkować, kilka zostawić do dekoracji. Następnie zmiksować truskawki z cukrem brązowym, dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować. Porcje ryżu rozłożyć na talerze (ja wypełniam mały kubeczek lub filiżankę i wtedy wychodzi ładny kształt ryżu), polać musem, udekorować truskawką i listkiem mięty.



UWAGA! można również dla bardziej leniwych zamiast gotować ryż na mleku, zgotować zwyczajnie woreczek ryżu i też smakować będzie wyśmienicie. Ja często tak robię:)
 
 
 
 
 
 
 
 



Smacznego- Ula



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz