I żeby nie było, że tylko truskawki Nam w głowie :) Zapraszam na ciecierzycę i szpinak czyli duet idealny :)
Składniki:
- makaron typu spaghetti
- 2 cebule
- 250g ciecierzycy świeżej lub z puszki
- 3-4 ząbki czosnku
- 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
- 400g pomidorów krojonych z puszki
- oliwa z oliwek
- ser typu parmezan
- szczypta chili
- pieprz i sól
- natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg przepisu z opakowania. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do zmiękczenia najlepiej na całą noc. Gotową z puszki jedynie odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak a po chwili, gdy całkowicie się roztopi pomidory z puszki wraz z sosem. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 min aż nadmiar wody odparuje a sos zgęstnieje.
Doprawić pieprzem, solą i papryką chili. Do gotowego sosu dodać ciecierzycę. Całość zamieszać i odstawić na kilka chwil do przegryzienia składników. Spaghetti wymieszać z sosem lub podawać polewając makaron i posypując startym parmezanem. Przyozdobić natką pietruszki.
Smacznego Marzena