Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Spaghetti ze szpinakiem i ciecierzycą

I żeby nie było, że tylko truskawki Nam w głowie :) Zapraszam na ciecierzycę i szpinak czyli duet idealny :)

Składniki:
  • makaron typu spaghetti 
  • 2 cebule 
  • 250g ciecierzycy świeżej lub z puszki 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego) 
  • 400g pomidorów krojonych z puszki 
  • oliwa z oliwek 
  • ser typu parmezan 
  • szczypta chili  
  • pieprz i sól 
  • natka pietruszki



Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg przepisu z opakowania. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do zmiękczenia najlepiej na całą noc. Gotową z puszki jedynie odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak a po chwili, gdy całkowicie się roztopi pomidory z puszki wraz z sosem. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 min aż nadmiar wody odparuje a sos zgęstnieje.



Doprawić pieprzem, solą i papryką chili. Do gotowego sosu dodać ciecierzycę. Całość zamieszać i odstawić na kilka chwil do przegryzienia składników. Spaghetti wymieszać z sosem lub podawać polewając makaron i posypując startym parmezanem.  Przyozdobić natką pietruszki.

                                                                                    Smacznego Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz