Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Pierogi z truskawkami

Ula ogłosiła w sobotę weekend z truskawkami, który się nieco przedłużył i trwa już od kilku dobrych dni, więc i ja nie mogę się wyłamać :) zwłaszcza, że obdarowana zostałam przez nią kilogramem tych cudaśnych owoców, cieszących podniebienia :)  Częstujcie się, bo znikają w mig :)


Składniki na około 40 szt
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka cukru do wypieków (nieobowiązkowa) 
  • żółtko



Farsz:
  • 300-400g świeżych truskawek (w zależności od wielkości) 
  • jogurt naturalny lub śmietana 
  • cukier (ilość wg upodobań)

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i dodać: żółtko, szczyptę soli, cukier oraz stopniowo wodę. Wyrobić ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne, bez żadnych grudek. W razie konieczności (przyklejenia się ciasta) podsypać mąką. Gotowe ciasto wrzucić do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na około 15-30 min by "odpoczęło".



Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym lub sitku. Większe przepołowić na pół i posypać cukrem. Ciasto rozwałkować, wykroić szklanką krążki i nakładać truskawkę na środek każdego z nich. Zlepić boki tak, jak w tradycyjnych pierogach i ozdobić falbankę np. widelcem.
Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 3 min od wypłynięcia. Ciepłe pierogi wykładamy na talerze i polewamy jogurtem lub śmietaną wymieszane z cukrem. Aaaaaaaaaaa MNiaaaaammmmi :)
                                                                                                               Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz