Już po urlopie.... więc czas wrócić z przepisami na bloga. Właśnie sezon borówkowo/jagodowy w pełni więc dzisiaj na deser rogaliki drożdżowe z borówkami.... pycha
Składniki ciasto:
50 g drożdży w kostce
150 ml. ciepłego mleka
500g mąki pszennej
2 całe jajka
100 g cukru
1 łyżka roztopionego masła
Nadzienie:
500g jagód/borówek
3 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
Polewa cukrowa:
1 jako
5 łyżek cukru
Wykonanie ciasta:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. W misce przygotuj przesianą mąkę i wlej do niej rozpuszczone w mleku drożdże. W drugiej misce ubij
jajka z cukrem, dodaj do miski z mąką. Masło roztopić, lekko przestudzić i też wlej do miski z mąką.
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Pozostaw w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
W miedzy czasie
przygotuj nadzienie. Umyj jagody i osusz. Zasyp cukrem i bułką tartą.
Gdy ciasto urośnie oderwij kawałek wielkości pieści. Rozwałkuj na okrągły cienki placek podsypując lekko mąką, przetnij na 8 równych trajkotów. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Na każdy trójkąt nałóż po łyżce nadzienia jagodowego i zwiń w rogalik.
Wykonanie polewy cukrowej:
Jajko podziel na żółtko i białko. Utrzyj żółtko z łyżkami cukru na puszysty kogel -mogel. Posmaruj białkiem rogaliki i polej lekko cukrem utartym z żółtkiem.
Wyłóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez30 minut w 180 stopniach.
Składniki ciasto:
50 g drożdży w kostce
150 ml. ciepłego mleka
500g mąki pszennej
2 całe jajka
100 g cukru
1 łyżka roztopionego masła
Nadzienie:
500g jagód/borówek
3 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
Polewa cukrowa:
1 jako
5 łyżek cukru
Wykonanie ciasta:
Gdy ciasto urośnie oderwij kawałek wielkości pieści. Rozwałkuj na okrągły cienki placek podsypując lekko mąką, przetnij na 8 równych trajkotów. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Na każdy trójkąt nałóż po łyżce nadzienia jagodowego i zwiń w rogalik.
Wykonanie polewy cukrowej:
Jajko podziel na żółtko i białko. Utrzyj żółtko z łyżkami cukru na puszysty kogel -mogel. Posmaruj białkiem rogaliki i polej lekko cukrem utartym z żółtkiem.
Wyłóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez30 minut w 180 stopniach.
Smacznego - Ula