Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Rogaliki drożdżowe z jagodami

Już po urlopie.... więc czas wrócić z przepisami na bloga. Właśnie sezon borówkowo/jagodowy w pełni więc dzisiaj na deser rogaliki drożdżowe z borówkami.... pycha
Składniki ciasto:
50 g drożdży w kostce
150 ml. ciepłego mleka
500g mąki pszennej
2 całe jajka
100 g cukru
1 łyżka roztopionego masła


Nadzienie:
500g jagód/borówek
3 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej


Polewa cukrowa:
1 jako
5 łyżek cukru



Wykonanie ciasta:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. W misce przygotuj przesianą mąkę i wlej do niej rozpuszczone w mleku drożdże. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, dodaj do miski z mąką. Masło roztopić, lekko przestudzić i też wlej do miski z mąką. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. 

W miedzy czasie przygotuj nadzienie. Umyj jagody i osusz. Zasyp cukrem i bułką tartą. 

Gdy ciasto urośnie oderwij kawałek wielkości pieści. Rozwałkuj na okrągły cienki placek podsypując lekko mąką, przetnij na 8 równych trajkotów. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Na każdy trójkąt nałóż po łyżce nadzienia jagodowego i zwiń w rogalik. 




Wykonanie polewy cukrowej:
Jajko podziel na żółtko i białko. Utrzyj żółtko z  łyżkami cukru na puszysty kogel -mogel. Posmaruj białkiem rogaliki i polej lekko cukrem utartym z żółtkiem.
 

Wyłóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez30 minut w 180 stopniach.


 Smacznego - Ula





Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz