Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Aromatyczny pstrąg pieczony w folii

Składniki:
  • 2 świeże wypatroszone pstrągi 
  • sok z 1/2 cytryny  
  • jedna cytryna do pokrojenia w plasterki 
  • 1/4 kostki masła/odrobina oliwy z oliwek 
  • pęczek koperku 
  • 2-3 ząbki czosnku (nieobowiązkowy)  
  • sól 
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)



Wykonanie:
Pstrągi umyć, osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym i natrzeć pieprzem i solą. Część masła wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natrzeć nim kieszonki ryby powstałe po wypatroszeniu. Do kieszonek dodać również kilka gałązek koperku. Rada - (Można również pokroić masło w kosteczki i po prostu ułożyć je w kieszeniach, w niewielkich odstępach). Dwa kawałki foli wysmarować odrobiną masła lub oliwą.



Na środku każdego z nich ułożyć rybę a na jej wierzchu umieścić (sparzone wcześniej) plasterki cytryny, po czym owinąć pstrąga pozostała folią.






Ryby ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku przez około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać w folii lub bezpośrednio na talerzu w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków, surówek lub solo. Smacznego


Polecam - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz