Składniki:
- 2 świeże wypatroszone pstrągi
- sok z 1/2 cytryny
- jedna cytryna do pokrojenia w plasterki
- 1/4 kostki masła/odrobina oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku (nieobowiązkowy)
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wykonanie:
Pstrągi umyć, osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym i natrzeć pieprzem i solą. Część masła wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natrzeć nim kieszonki ryby powstałe po wypatroszeniu. Do kieszonek dodać również kilka gałązek koperku. Rada - (Można również pokroić masło w kosteczki i po prostu ułożyć je w kieszeniach, w niewielkich odstępach). Dwa kawałki foli wysmarować odrobiną masła lub oliwą.
Na środku każdego z nich ułożyć rybę a na jej wierzchu umieścić (sparzone wcześniej) plasterki cytryny, po czym owinąć pstrąga pozostała folią.
Ryby ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku przez około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać w folii lub bezpośrednio na talerzu w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków, surówek lub solo. Smacznego
Polecam - Marzena