Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Leczo klasyczne

Przepis na pyszne, tradycyjne leczo? To proste - mało udziwnień, dużo papryki (najlepiej trzy kolory), cebula, dobrej jakości kiełbasa i przyprawy. Idealne w wersji solo, jak również jako dodatek do potrwa mięsnych.

Składniki:
  • 3-4 średniej wielkości cebule 
  • 2 papryki czerwone 
  • 1 papryka żółta 
  • 1 papryka zielona 
  • 2 nieduże, młode cukinie  
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • 2 laski dobrej kiełbasy  
  • puszka krojonych pomidorów  
  • łyżeczka ostrej papryki 
  • 2-3 łyżki papryki słodkiej 
  • sól i biały pieprz mielony 
  • łyżeczka cukru  
  • pieprz cayenne  
  • oliwa do smażenia  
  • natka pietruszki





Wykonanie:
W dużym garnku zeszklić na oliwię cebulę i czosnek. Gdy cebula się zrumieni dodać paprykę w proszku i dokładnie zamieszać. Kolejno oczyścić papryki z gniazd i pokroić w cienkie paski. Dodać do cebuli, podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Kolejno dodać pomidory z puszki  (obowiązkowo z sosem) i dusić kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć przez chwilę na patelni i dodać do pozostałych składników - zamieszać (jeśli kiełbasa jest chuda można ją dodać i dusić bezpośrednio z warzywami). Pod koniec duszenia wrzucamy obraną i pokrojoną w kotkę cukinię i dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Całość delikatnie przemieszać i dusić do czasu aż papryka i cukinia będą mięciutkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodać natkę pietruszki i w razie konieczności doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać na gorąco z białym pieczywem.


Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz