Przepis na pyszne, tradycyjne leczo? To proste - mało udziwnień, dużo papryki (najlepiej trzy kolory), cebula, dobrej jakości kiełbasa i przyprawy. Idealne w wersji solo, jak również jako dodatek do potrwa mięsnych.
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 nieduże, młode cukinie
- 2-3 ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 laski dobrej kiełbasy
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka ostrej papryki
- 2-3 łyżki papryki słodkiej
- sól i biały pieprz mielony
- łyżeczka cukru
- pieprz cayenne
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki
Wykonanie:
W dużym garnku zeszklić na oliwię cebulę i czosnek. Gdy cebula się zrumieni dodać paprykę w proszku i dokładnie zamieszać. Kolejno oczyścić papryki z gniazd i pokroić w cienkie paski. Dodać do cebuli, podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Kolejno dodać pomidory z puszki (obowiązkowo z sosem) i dusić kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć przez chwilę na patelni i dodać do pozostałych składników - zamieszać (jeśli kiełbasa jest chuda można ją dodać i dusić bezpośrednio z warzywami). Pod koniec duszenia wrzucamy obraną i pokrojoną w kotkę cukinię i dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Całość delikatnie przemieszać i dusić do czasu aż papryka i cukinia będą mięciutkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodać natkę pietruszki i w razie konieczności doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać na gorąco z białym pieczywem.
Polecam Marzena