Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Chłodnik ogókowy

Zapraszam Was na idealny na te trzydziestostopniowe upały chłodnik z ogórków. Danie zdrowe, lekkie, bez  sztucznych dodatków i udziwnień w postaci gotowych "zupek w proszku". Na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilka minut + chłodzenie w lodówce przez około godzinkę. Czas oczekiwania możemy skrócić wykorzystując mocno schłodzone produkty.


Składniki:
  • 500 ml kefiru 
  • 250 ml jogurtu naturalnego 
  • pęczek rzodkiewki 
  • 3-4 ogórki gruntowe 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • pęczek szczypiorku 
  • pęczek koperku 
  • 4 jajka 
  • sól i biały pieprz mielony 
  • sok z 1/2 cytryny








Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewkę umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie obierać). Skropić sokiem z cytryny. Dodać kefir, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz przyprawy. Delikatnie zamieszać i odstawić do schłodzenia. Podawać z pokrojonymi w ósemki lub ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo, grzankami czy na bogato, np. z pokruszonym serem pleśniowym. 




Polecam  Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz