Zapraszam Was na idealny na te trzydziestostopniowe upały chłodnik z ogórków. Danie zdrowe, lekkie, bez sztucznych dodatków i udziwnień w postaci gotowych "zupek w proszku". Na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilka minut + chłodzenie w lodówce przez około godzinkę. Czas oczekiwania możemy skrócić wykorzystując mocno schłodzone produkty.
Składniki:
- 500 ml kefiru
- 250 ml jogurtu naturalnego
- pęczek rzodkiewki
- 3-4 ogórki gruntowe
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 4 jajka
- sól i biały pieprz mielony
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewkę umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie obierać). Skropić sokiem z cytryny. Dodać kefir, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz przyprawy. Delikatnie zamieszać i odstawić do schłodzenia. Podawać z pokrojonymi w ósemki lub ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo, grzankami czy na bogato, np. z pokruszonym serem pleśniowym.
Polecam Marzena