Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków 
  • rozmaryn (świeży lub suszony) 
  • oliwa z oliwek 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • szczypta soli morskiej





Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Oliwę z oliwek wymieszać w większym naczyniu z rozmarynem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) oraz solą. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać je w przyprawach.



Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 30-45 minut (młode ziemniaczki "robią" się w mig - potrzebujemy jedynie około 20-30 min). W czasie pieczenie przemieszać. Pod koniec włączyć termoobieg do lekkiego zrumienienia ziemniaków  i gotowe. Podawać solo, np. z sosem czosnkowym i ketchupem z cukinii, surówką lub sałatkami (np. grecką).





Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz