Składniki:
Wykonanie:
- 1 kg ziemniaków
- rozmaryn (świeży lub suszony)
- oliwa z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta soli morskiej
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Oliwę z oliwek wymieszać w większym naczyniu z rozmarynem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) oraz solą. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać je w przyprawach.
Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 30-45 minut (młode ziemniaczki "robią" się w mig - potrzebujemy jedynie około 20-30 min). W czasie pieczenie przemieszać. Pod koniec włączyć termoobieg do lekkiego zrumienienia ziemniaków i gotowe. Podawać solo, np. z sosem czosnkowym i ketchupem z cukinii, surówką lub sałatkami (np. grecką).
Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 30-45 minut (młode ziemniaczki "robią" się w mig - potrzebujemy jedynie około 20-30 min). W czasie pieczenie przemieszać. Pod koniec włączyć termoobieg do lekkiego zrumienienia ziemniaków i gotowe. Podawać solo, np. z sosem czosnkowym i ketchupem z cukinii, surówką lub sałatkami (np. grecką).
Smacznego - Marzena