Lato, lato - Upał, upał, ale jednak coś by zjadł :-) Zapraszam na błyskawiczne faszerowane łódki z cukinii. Smacznego!
Składniki:
- 3 cukinie średniej wielkości
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych w puszce
- 2-3 ząbki czosnku
- 15 dag pieczarek
- 20 dag sera np. goudy
- zielone oliwki (ilość wg upodobań)
- natka pietruszki
- 2 łyzki masła
- pieprz czarny, cayenne
- sól
- ostra papryka
Wykonanie:
Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć miękki środek (nie wyrzucać). Cebulę obrać, drobno poszatkować i podsmażamy na maśle. Dodać czosnek, pieczarki i "zbędny" miąższ z cukinii. Całość dusić do momentu całkowitego odparowania wody. Kolejno dodać pomidory wraz z sosem, zielone oliwki pokrojone na pół lub w krążki, odrobinę startego sera, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) oraz natkę pietruszki. Całość zamieszać a w razie konieczności doprawić. Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinowych łódeczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Podawać na gorąco przyozdobione szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Polecam Marzena