Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Faszerowane łódki z cukinii

Lato, lato - Upał, upał, ale jednak coś by zjadł :-) Zapraszam na błyskawiczne faszerowane łódki z cukinii. Smacznego!


Składniki:
  • 3 cukinie średniej wielkości 
  • 1 cebula 
  • puszka pomidorów krojonych w puszce 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 15 dag pieczarek  
  • 20 dag sera np. goudy 
  • zielone oliwki (ilość wg upodobań) 
  • natka pietruszki 
  • 2 łyzki masła  
  • pieprz czarny, cayenne 
  •  sól 
  • ostra papryka



Wykonanie:
Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć miękki środek (nie wyrzucać). Cebulę obrać, drobno poszatkować i podsmażamy na maśle. Dodać czosnek, pieczarki i "zbędny" miąższ z cukinii. Całość dusić do momentu całkowitego odparowania wody. Kolejno dodać pomidory wraz z sosem, zielone oliwki pokrojone na pół lub w krążki, odrobinę startego sera, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) oraz natkę pietruszki. Całość zamieszać a w razie konieczności doprawić. Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinowych łódeczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Podawać na gorąco przyozdobione szczypiorkiem lub natką pietruszki. 




Polecam Marzena


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz