Składniki :
- 2-3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 ogórki
- kostka sera feta (200g)
- zielone lub czarne oliwki (wg upodobań)
Składniki na sos:
- 1/2 szkl oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki wody
- odrobina cukru do smaku
- suszona bazylia i oregano
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (nieobowiązkowe)
- sól i pieprz
Wszystkie składniki na sos umieścić w jednym naczyniu (najlepiej małym słoiczku) i baaardzo dobrze wymieszać. Odstawić.
Kapustę poszatkować, pomidory pokroić w ćwiartki, paprykę w paski, ogórka w plastry, cebulę w piórka a fetę w kotkę. Warzywa przełożyć do miski lub salaterki, dodać ser oraz oliwki odsączone z zalewy. Całość polać przygotowanym wcześniej sosem i odstawić na kilka chwil do przegryzienia składników. Można też delikatnie przemieszać i przyozdobić np szczypiorkiem.
Polecam - Marzena