Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem cynamonowo-jabłkowym

Za oknem plucha, więc spaceru i biegania dziś nie będzie za to zapraszam Was na małe co nieco :-). Tym razem będą to ciasteczka z domowego ciasta francuskiego z nadzieniem cynamonowo - jabłkowym. Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie jest trudne, a trudność ta to jedynie czas jaki musimy poświęcić na jego przygotowanie, czyli min. 2-3 godziny. Gdy nie mamy zbyt wiele czasu śmiało można użyć gotowego ciasta francuskiego, jednak ja wolę swoje, niekoniecznie idealne i kształtne ciasto :-) 
Z podanych składników można zrobić (w zależności od wielkości) od 8 do 14 ciasteczek.

Składniki na ciasto francuskie:
  • 100 ml wody 
  • płaska łyżeczka soli 
  • kostka (200g) dobrej jakości masła 
  • 50g mąki krupczatki 
  • 150g mąki pszennej  
  • 50g roztopionego masła



Wykonanie ciasta:
Do naczynia wsypać mąkę pszenną, krupczatkę, sól, wlać wodę i roztopione masło (1/4 kostki- 50g) - wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę lub blat, podsypać mąką i wyrobić elastyczne ciasto (w razie konieczności ponownie podsypać mąką, ale nie za dużo :-)). Cisto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć (rozwałkować) i wstawić do lodówki lub zamrażalnika na kilka godzin (zazwyczaj zagniatam ciasto w dniu wolnym od pracy, czyli w sobotę:-). Ciasto wyjąć z lodówki na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować. Na środek ułożyć kostkę masła w temperaturze pokojowej (można je wcześniej podzielić na części, by ułatwić sobie dalsze wałkowanie. Zawinąć boki ciasta na masło tak, by powstało nam coś na kształt koperty i rozwałkować na długość trzykrotnie większą niż szerokość. Złożyć na dwa lub trzy i ponownie włożyć do lodówki. Ciasto francuskie jet tym lepsze im bardziej jest schłodzone :-) Po około 2 godzinach ciasto wyjąć, rozwałkować, złożyć i ponownie włożyć do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie nasze ciasto będzie już gotowe na 100%. Można je wykorzystać od razu po przygotowaniu lub podzielić i zamrozić.




Składniki na nadzienie:
  • 2-3 jabłka 
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub cukier waniliowy 
  • 2 łyżki cynamonu 
  • łyżeczka masła



Wykonanie ciasteczek :
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Masło roztopić w rondelku, dodać jabłka, cukier i cynamon. Dusić przez około 2-3 minuty.
Rozwałkowane ciasto podzielić na kwadraty lub prostokąty tej samej wielkości. Na połowę wyłożyć karmelizowane jabłka a w drugiej porobić nacięcia (ja zawsze robię trzy) i skleić je nakładając jeden na drugi przykrywając nadzienie. Natrzeć rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 15-20 min do zrumienienia. Gotowe!

Miłego zajadania - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz