Składniki:
Na ciasto:
3 jajka
6 łyżek maki pszennej
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę truskawkową:
50 dag umytych i odszypułkowanych truskawek
40 dag serka homogenizowanego truskawkowego
20 dag jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
Do dekoracji:
kilka truskawek
kawałek mlecznej czekolady
Wykonanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody.
Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy olej.Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ciasto przecinamy na dwie części.
Przygotowujemy masę.Truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek waniliowy i tężejące galaretki. Wylewamy połowę masy na pierwszą część ciasta i wkładamy do lodówki aby masa stężała. Najlepiej zrobić to w tortownicy, wtedy masa się nie wylewa i spokojnie stężeje. Gdy masa będzie już lekko ścięta wkładamy na nią drugą część ciasta i zalewamy pozostałą masą. Ponownie wkładamy do lodówki. Na masie układamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na połówki i posypujemy startą na grubej tarce czekoladą.
Uwaga!! Ciasto przed wylaniem masy warto dodatkowo naponczować np. posłodzoną i chłodną herbatą.
Na ciasto:
3 jajka
6 łyżek maki pszennej
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę truskawkową:
50 dag umytych i odszypułkowanych truskawek
40 dag serka homogenizowanego truskawkowego
20 dag jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
Do dekoracji:
kilka truskawek
kawałek mlecznej czekolady
Wykonanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody.
Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy olej.Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ciasto przecinamy na dwie części.
Przygotowujemy masę.Truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek waniliowy i tężejące galaretki. Wylewamy połowę masy na pierwszą część ciasta i wkładamy do lodówki aby masa stężała. Najlepiej zrobić to w tortownicy, wtedy masa się nie wylewa i spokojnie stężeje. Gdy masa będzie już lekko ścięta wkładamy na nią drugą część ciasta i zalewamy pozostałą masą. Ponownie wkładamy do lodówki. Na masie układamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na połówki i posypujemy startą na grubej tarce czekoladą.
Uwaga!! Ciasto przed wylaniem masy warto dodatkowo naponczować np. posłodzoną i chłodną herbatą.