Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Domowa chińszczyzna


Składniki
  • szklanka ryżu 
  • 3 marchewki 
  • 2 papryki czerwone 
  • 2 zielone papryki 
  • małą papryczka chili 
  • puszka ananasa w plastrach wraz z sokiem 
  • 2 cebule 
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • słoiczek bambusa bez zalewy (można dostać np. w Lidlu)  
  • 1  łyżka startego imbiru  
  • 100g grzybów chińskich (np. mun) 
  • 1 szklanka passaty pomidorowej z czosnkiem lub przecier pomidorowy 
  • 1 szklanka bulionu 
  • łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • papryka ostra 
  • pieprz ziołowy i sól 
  • łyżka sosu sojowego 
  • olej do smażenia





Marynata do kurczaka
  • 2 filety z kurczaka 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • odrobina tabasco  
  • 2 łyżki oleju 
  • papryka ostra i słodka 
  • odrobina czosnku i imbiru


Wykonanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (na sypko) - odcedzamy. Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć  i pokroić w paski lub kostkę (wg upodobań). Składniki na marynatę wymieszać, natrzeć nią mięso i odstawić na min 30 min do przegryzienia składników. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano, aż kurczak puści cały sok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, papryki w paski a cebulę w piórka. Ananasa odcedzamy (zachowujemy sok) i kroimy w kosteczkę. Bambusa i grzybki kroję w zapałkę. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, papryki, marchewkę, starty imbir, grzyby, bambusa i podsmażamy całość przez około 2-3 min. Dodajemy ananasa wraz z sokiem, 2 łyżki cukru, szklankę bulionu oraz passatę. Dusić do miękkości warzyw.  Gdy całość się zagotuje zmniejszam ogień i dodaję kukurydzę oraz przyprawy: curry, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, sos sojowy i sól. Kurczaka dodać do sosu, wymieszać i podawać z ryżem na gorąco - Gotowe !





Polecam Marzena




Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz