- szklanka ryżu
- 3 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 zielone papryki
- małą papryczka chili
- puszka ananasa w plastrach wraz z sokiem
- 2 cebule
- 1/2 puszki kukurydzy
- słoiczek bambusa bez zalewy (można dostać np. w Lidlu)
- 1 łyżka startego imbiru
- 100g grzybów chińskich (np. mun)
- 1 szklanka passaty pomidorowej z czosnkiem lub przecier pomidorowy
- 1 szklanka bulionu
- łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- papryka ostra
- pieprz ziołowy i sól
- łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
Marynata do kurczaka
- 2 filety z kurczaka
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- odrobina tabasco
- 2 łyżki oleju
- papryka ostra i słodka
- odrobina czosnku i imbiru
Wykonanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (na sypko) - odcedzamy. Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę (wg upodobań). Składniki na marynatę wymieszać, natrzeć nią mięso i odstawić na min 30 min do przegryzienia składników. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano, aż kurczak puści cały sok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, papryki w paski a cebulę w piórka. Ananasa odcedzamy (zachowujemy sok) i kroimy w kosteczkę. Bambusa i grzybki kroję w zapałkę. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, papryki, marchewkę, starty imbir, grzyby, bambusa i podsmażamy całość przez około 2-3 min. Dodajemy ananasa wraz z sokiem, 2 łyżki cukru, szklankę bulionu oraz passatę. Dusić do miękkości warzyw. Gdy całość się zagotuje zmniejszam ogień i dodaję kukurydzę oraz przyprawy: curry, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, sos sojowy i sól. Kurczaka dodać do sosu, wymieszać i podawać z ryżem na gorąco - Gotowe !
Polecam Marzena