Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym


Składniki na farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty 
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 500g dobrej jakości mięsa mielonego
  • kilka szt. leśnych grzybów 
  • 2-3 duże cebule 
  • ziela angielskie 
  • liście laurowe 
  • pieprz i sól 
  • pieprz ziołowy 
  • olej do smażenia
    Panierka: 
    • 3 jajka 
    • bułka tarta 
    • olej do smażenia

    Składniki na naleśniki:
    • 2 szklanki mleka 
    • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 
    • 2 jajka 
    • 2-2,5 szklanki mąki 
    • szczypta soli 
    • łyżka oleju



    Wykonanie:
    Naleśniki usmażyć wg podanego już przepisu . Kapustę zalać zimną wodą ( jeśli jest zbyt kwaśna najpierw  przelać wodą), dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i gotować do miękkości. Gotową odcedzić i drobno poszatkować. Mięso mielone oprószyć pieprzem, solą i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. W między czasie obieramy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę. Podsmażamy z odrobiną soli na rumiano. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone w paseczki pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem, aż pieczarki puszczą soki. Ściągamy przykrywkę, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy do odparowania. Gdy cały płyn nam odparuję dodajemy poszatkowaną kapustę, mięso i całość razem smażymy przez kolejne 5 min.  Doprawiamy i odstawiamy do ostudzenia.
    Na naleśniki nakładamy cienką warstwę farszu. Przeciwległe boki zaginamy do środka i całość zwijamy w rulonik. Odkładamy zakładką do dołu i przygotowujemy kolejne partie. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Krokiety panierujemy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

    Gorące podawać solo lub z barszczem czerwonym.Pycha
    Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz