Składniki na farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- 500g dobrej jakości mięsa mielonego
- kilka szt. leśnych grzybów
- 2-3 duże cebule
- ziela angielskie
- liście laurowe
- pieprz i sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażeniaPanierka:
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 2-2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżka oleju
Wykonanie:
Naleśniki usmażyć wg podanego już przepisu . Kapustę zalać zimną wodą ( jeśli jest zbyt kwaśna najpierw przelać wodą), dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i gotować do miękkości. Gotową odcedzić i drobno poszatkować. Mięso mielone oprószyć pieprzem, solą i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. W między czasie obieramy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę. Podsmażamy z odrobiną soli na rumiano. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone w paseczki pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem, aż pieczarki puszczą soki. Ściągamy przykrywkę, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy do odparowania. Gdy cały płyn nam odparuję dodajemy poszatkowaną kapustę, mięso i całość razem smażymy przez kolejne 5 min. Doprawiamy i odstawiamy do ostudzenia.Na naleśniki nakładamy cienką warstwę farszu. Przeciwległe boki zaginamy do środka i całość zwijamy w rulonik. Odkładamy zakładką do dołu i przygotowujemy kolejne partie. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Krokiety panierujemy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Gorące podawać solo lub z barszczem czerwonym.PychaPolecam Marzena