Składniki:
- 400-500g żeberek wieprzowych
- 1 noga z kurczaka
- słoik domowych ogórków kiszonych lub 2 przeciery ogórkowe
- szklanka ryżu
- por
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- mała śmietana do zup 18%
- pęczek koperku
- 1/4 kostki masła
- kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Żeberka umyć i pokroić na mniejsze części i zalać zimną wodą (do około 2/3 objętości garnka). Dodać kurczaka i zagotować. W razie konieczności (raczej na pewno:-) ) zszumować i zmniejszyć ogień. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione lekko nożem ząbki czosnku i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Cebulę opalić na palniku kuchenki gazowej i dodać do wywaru. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić w kosteczkę, krążki lub zetrzeć na tarce (jak kto lubi) i dodać do bulionu. Kiszone ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć wraz z sosem na maśle przez około 5 min.
Dodać do wywaru wraz z ryżem i gotować do miękkości mieszając zupę od czasu do czasu, by ryż nie przywarł do dna garnka. Gdy ryż i pozostałe warzywa będą już miękkie odstawić zupę z ognia i wyjąć mięso. Śmietanę przelać do większego naczynia i dodać około szklanki gorącego wywaru. Tak zahartowaną śmietanę przeleć do zupy, zamieszać, ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać posiekany koperek i przyprawy (pieprz i sól). Podawać na gorąco z chlebem i żeberkami.
Smacznego - Marzena