Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa ogórkowa z ryżem

Składniki:
  • 400-500g żeberek wieprzowych 
  • 1 noga z kurczaka  
  • słoik domowych ogórków kiszonych lub 2 przeciery ogórkowe 
  • szklanka ryżu  
  • por 
  • 2-3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/2 selera 
  • mała śmietana do zup 18% 
  • pęczek koperku 
  • 1/4 kostki masła 
  • kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz do smaku




Wykonanie:
Żeberka umyć i pokroić na mniejsze części i zalać zimną wodą (do około 2/3 objętości garnka). Dodać kurczaka i zagotować. W razie konieczności (raczej na pewno:-) ) zszumować i zmniejszyć ogień. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione lekko nożem ząbki czosnku i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Cebulę opalić na palniku kuchenki gazowej i dodać do wywaru. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić w kosteczkę, krążki lub zetrzeć na tarce (jak kto lubi) i dodać do bulionu. Kiszone ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć wraz z sosem na maśle przez około 5 min.



Dodać do wywaru wraz z ryżem i gotować do miękkości mieszając zupę od czasu do czasu, by ryż nie przywarł do dna garnka. Gdy ryż i pozostałe warzywa będą już miękkie odstawić zupę z ognia i wyjąć mięso. Śmietanę przelać do większego naczynia i dodać około szklanki gorącego wywaru. Tak zahartowaną śmietanę przeleć do zupy, zamieszać, ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać posiekany koperek i przyprawy (pieprz i sól). Podawać na gorąco z chlebem i żeberkami.

Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz