Składniki:
- 8-10 płatów makaronu lasagne
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia i oregano
- 20 dag żółtego sera to starcia
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- kostka sera feta
- szczypta chilli
- oliwa do smażenia
- 2jajka
- sól
- pieprz czarny i ziołowy
- ser twardy, długo dojrzewający do starcia

Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szkl mleka
- pieprz i sól
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie. Po chwili dodać pokrojony czosnek i szpinak. Dusić na niewielkim ogniu do odparowania nadmiaru wody. Zdjąć z ognia. Dodać pokruszony ser feta, wbić jajka i doprawić do smaku: pieprzem, solą i chilli. Wymieszać Przygotować sos beszamelowy wg przepisu. Formę (naczynie żaroodporne) wysmarować odrobiną oliwy lub masła. Ułożyć 4 płaty makaronu jeden obok drugiego, posmarować cienką warstwą sosu beszamelowego (około 1/3 ilości), wyłożyć nadzienie ze szpinaku i posypać startym serem. Ponownie ułożyć makaron, beszamel, szpinak, ser i tak do wyczerpania składników. Ostatnie płaty lasagne posmarować resztą beszamelu i posypać obficie żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym, ketchupem, świeżą bazylią lub natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego Marzena
