Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Lasagne ze szpinakiem i serem feta

Składniki:
  • 8-10 płatów makaronu lasagne
  • 2 cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • bazylia i oregano 
  • 20 dag żółtego sera to starcia 
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku 
  • kostka sera feta 
  • szczypta chilli 
  • oliwa do smażenia 
  • 2jajka
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy 
  • ser twardy, długo dojrzewający do starcia



Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 szkl mleka 
  • pieprz i sól 
  • gałka muszkatołowa 

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie. Po chwili dodać pokrojony czosnek i  szpinak. Dusić na niewielkim ogniu do odparowania nadmiaru wody. Zdjąć z ognia. Dodać pokruszony ser feta, wbić jajka i doprawić do smaku: pieprzem, solą i chilli. Wymieszać Przygotować sos beszamelowy wg przepisu. Formę (naczynie żaroodporne) wysmarować odrobiną oliwy lub masła. Ułożyć 4 płaty makaronu jeden obok drugiego, posmarować cienką warstwą sosu beszamelowego (około 1/3 ilości), wyłożyć nadzienie ze szpinaku i posypać startym serem. Ponownie ułożyć makaron, beszamel, szpinak, ser i tak do wyczerpania składników. Ostatnie płaty lasagne posmarować resztą beszamelu i posypać obficie żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym, ketchupem, świeżą bazylią lub natką pietruszki i parmezanem.




Smacznego Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz