Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Domowy paprykarz szczeciński

Czy jest wśród Was ktoś, kto nigdy nie spróbował "szczecińskiego smakołyku" :-) Hmm - Chyba nie.  Dzisiejszym paprykarzom w sklepach wiele brakuje do tamtych sprzed lat (lat 90-tych, lat mojego dzieciństwa). Doskonale pamiętam te puszeczki i dlatego postanowiłam odzwierciedlić ich smak przygotowując paprykarz samodzielnie. Potrzebujemy jedynie chęci , kilku chwil i gotowe.


Składniki:
  • 1 duża makrela wędzona 
  • 1 woreczek ryżu 
  • 1 cebula 
  • 1-2 marchewki 
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • słoiczek przecieru pomidorowego 
  • 2-3 liście laurowe 
  • kilka ziaren ziela angielskiego  
  • papryka ostra i słodka 
  • odrobina chilli  
  • sól, pieprz i szczypta cukru do smaku 
  • oliwa do smażenia 
  • 1/2 szkl wody do podlania



Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po chwili dodać paprykę słodką  i ostrą oraz ziele angielskie i liście laurowe. Dusić mieszając od czasu do czasu, by nic nie przypalić :-) Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dusić na niewielkim ogniu przez kolejne 15 min. Zestawić z ognia. W międzyczasie oczyścić makrelę z ości. Do lekko przestudzonych warzyw dodać ryż, makrelę i dusić jeszcze przez chwilę. W razie konieczności doprawić do smaku. Znakomicie smakuje z kromką chleba. Mniami 

Polecam Marzena
 

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz