Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ciasto z dyni

Dyni ciąg dalszy, tym razem na słodko:) Poniżej proste w wykonaniu i bardzo aromatyczne ciasto. Polecam na niedzielny deser. Mniam!!!

Składniki: (na długą keksówkę 12x40cm lub blaszkę 24x30cm)]
- 2 szkl. rozdrobionego blenderem miąższu dyni lub startego na tarce o grubym oczku
- 2,5 szkl. mąki
- 4 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek


Wykonanie: 
W misce ubić białka jajek, jak już będą ubite na sztywno dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać stopniowo cukier i ubić. Pod koniec ubijania, dodać olej. Do ubitych z cukrem i olejem jaj dodać rozdrobioną dynię i lekko wymieszać. 
W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżkę, niezbyt porządnie. To ważne, bo jak będzie za porządnie wymieszane to zrobi się zakalec. 


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17 stopni i piec ciasto około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.     
                          

Smacznego - Ula

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz