Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa - krem z dyni

Okres dyniowy w pełni.... a będzie ich jeszcze więcej. Ja zaczynam moją jesienną przygodę z DYNIĄ od zupy - kremu. Wypróbowałam przepis z Lidla i muszę powiedzieć, że jest dla mnie idealny. Dzięki cebuli i czosnkowi pikantny. Nie jest mdły jak większości kojarzy się dynia. W moim przepisie nie ma tylko śmietany, odchudziłam moją zupę:) Dla dzieci jako dodatek polecam groszek ptysiowy.

Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- groszek ptysiowy (opcjonalnie)

Wykonanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy dowolnie na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy kilka minut, mieszając kilka razy. 

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.


Smacznego - Ula

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz