Lubicie ciasto drożdżowe? Najlepiej smakuje w formie chałki na śniadanie z masełkiem. U mnie w domu zawsze znika jeszcze ciepła.... Pycha, polecam....
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy + do natłuszczenia formy
- 250ml mleka
- 2 jajka
Wykonanie:
Mleko podgrzać, tak żeby było ciepłe. Rozpuścić w nim drożdże mieszając z 2 łyżkami cukru. Odstawić na 10 minut.Do drożdży dodać mąkę, cukier puder,
jedno jajko, sól i oliwę. Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć i odstawić
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto zagnieść
na blacie obsypanym mąką. Podzielić na trzy części i utworzyć z nich
wałki tej samej długości. Skleić wałki na jednym końcu, zapleść z nich
warkocz i skleić na drugi końcu. Przełożyć warkocz do formy. Przykryć
ścierką i odstawić na 10 minut.
Ciasto możemy piec
na blasze lub w np. w keksówce. Piekarnik nagrzać do 160°C.
W miseczce rozbełtać jajko. Przy użyciu
pędzelka posmarować wierzch ciasta jajkiem. Piec około 40 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem mamy
pewność, że w środku babka drożdżowa jest sucha i można ją wyjąć.
Smacznego - Ula