Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Chałka drożdżowa

Lubicie ciasto drożdżowe? Najlepiej smakuje w formie chałki na śniadanie z masełkiem. U mnie w domu zawsze znika jeszcze ciepła.... Pycha, polecam....

Składniki:
- 300g mąki pszennej
 
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy + do natłuszczenia formy
- 250ml mleka
- 2 jajka

 Wykonanie:
Mleko podgrzać, tak żeby było ciepłe. Rozpuścić w nim drożdże mieszając z 2 łyżkami cukru. Odstawić na 10 minut.
Do drożdży dodać mąkę, cukier puder, jedno jajko, sól i oliwę. Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto zagnieść na blacie obsypanym mąką. Podzielić na trzy części i utworzyć z nich wałki tej samej długości. Skleić wałki na jednym końcu, zapleść z nich warkocz i skleić na drugi końcu. Przełożyć warkocz do formy. Przykryć ścierką i odstawić na 10 minut.
Ciasto możemy piec na blasze lub w np. w keksówce. Piekarnik nagrzać do 160°C.

W miseczce rozbełtać jajko. Przy użyciu pędzelka posmarować wierzch ciasta jajkiem. 
Piec około 40 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem mamy pewność, że w środku babka drożdżowa jest sucha i można ją wyjąć. 

                                                                                                                            Smacznego - Ula

 

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz